Fehér fagyöngy tea mellékhatásai – 8 szempont

A fehér fagyöngy tea mellékhatásai

A fehér fagyöngy tea mellékhatásai

A fehér fagyöngy (Viscum album L.) leginkább a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás és a rákellenes kezelések területén vált híressé. Mielőtt használni szeretnéd, érdemes tudni, hogy melyek a fehér fagyöngy tea mellékhatásai? Mikor nem szabad alkalmaznod?

A fagyöngy ellenjavallatai, káros hatásai

A fehér fagyöngy teán kívül, más formában is találkozhatsz ezzel a növénnyel: por, kenőcs, tinktúra, tabletta, injekció is készül belőle.

A rákos betegek immunrendszerét segítő hatása a fagyöngy két erős hatóanyagának, a lektineknek és a viszkotoxinoknak köszönhető. Ezek azonban káros hatásként is jelentkezhetnek a fagyöngy alkalmazásakor.

A fagyöngy használata előtt kérd ki az orvosod véleményét!

Melyek lehetnek a fehér fagyöngy tea mellékhatásai? Mire figyelj a fehér fagyöngy készítményeinek használatakor?

 1. Rákbetegeknél, daganatos betegségek kezelésénél, elsősorban német nyelvterületen szokták használni a fagyöngy készítményeket.
  • Mennyire eredményes a fagyöngy a rákos, daganatos folyamatokkal kapcsolatban? Eddig még kevés, megbízható kutatási eredmény született, így még vitatható a hatásossága, illetve annak mértéke.
 2. Az ajánlott napi adag túllépése esetén emésztési problémákat, gyomorfájdalmat, görcsöket okozhat.
  • Lentebb olvashatod a fehér fagyöngy tea elkészítését, napi adagját.
 3. Krónikus betegek, különösen a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők kizárólag orvosi felügyelet mellett fogyaszthatják a fehér fagyöngy teáját, vagy egyéb készítményét.
 4. Várandós, szoptatós hölgyek kerüljék a fagyöngy fogyasztását, elsősorban annak lektin- és viszkotoxin tartalma miatt.
 5. A vérnyomáscsökkentő fehér fagyöngy tea mellékhatásai között ritkán émelygés, fejfájás, gyomorfájdalom előfordulhat. Ez a fagyöngy többi készítménye esetén sem zárható ki.
 6. Egyéni érzékenység itt is előfordulhat: ha gyomorprobléma, egyéb tünet formájában, de allergiás vagy a leveles ágaira, akkor hagyd abba a fogyasztását.
 7. A fehér fagyöngy gyógyhatása attól is függ, hogy milyen fáról szedik le ezt a félélősködő cserjét. Legértékesebbnek az almafáról gyűjtött fagyöngyöt tartja a népnyelv, míg a galagonyabokron lévő fagyöngy szívre ható ereje nagyobb.
 8. Gyermekek számára nem ajánlott a fogyasztása, a kellő mennyiségű kutatási eredmények hiánya miatt.

A fehér fagyöngy tea elkészítése, napi adagja

Egy adag fehér fagyöngy teát így készíts el, felnőtt részére, a fentebb leírtak betartása mellett, enyhe szívproblémák esetén, kiegészítő kezelésként ill. megelőzésre:

 • 1 evőkanálnyi szárított hajtást adj hozzá 2,5 dl hideg vízhez. 10-12 órás áztatás után szűrd le.
 • Naponta két csésze fagyöngy teát ihatsz.
 • Arról nincsenek információk, hogy meddig ihatod így, ezért azt javaslom, hogy – a fehér fagyöngy tea mellékhatásai miatt – 3 hét után tarts 1 hét szünetet.

Más miatt szeretnéd használni a fehér fagyöngy teáját? A teán kívül többféle fagyöngy készítmény (tinktúra, fagyöngy cseppek, tabletta stb.) adagolása is érdekel? Az ajánlott adagolásokat, készítményenként, ide kattintva találod.

A fehér fagyöngy tea mellékhatásai mellett, ez is érdekelhet:

Ha vérnyomás problémákat, alvászavart okoz a nyugtalanság, szorongás, idegesség, akkor a jóval biztonságosabb citromfű teát javaslom kipróbálásra.

 1. A citromfű tea hatásairól, felhasználásáról, elkészítéséről ide kattintva olvashatsz részletesen.
 2. Másik javaslatom a nyugtató illóolajok használata, melyről ide kattintva tudhatsz meg többet.

Érdekességek a fehér fagyöngyről

A fagyöngy egész Európában, így hazánkban is elterjedt, fán élő, ún. félélősködő, örökzöld cserje, amely vizet von el a fától.

A kelta kultúrában a fagyöngy jelzi a tél kezdetét, az észak-európai kultúrkörökben pedig a békesség, az újrakezdés jelképének tartják.

A kelta druidák a szertartásaikhoz is felhasználták a fagyöngy főzetét: rontások ellen és a rossz szellemek elűzésére is segítségül hívták.

A britek és más, északi népek a magyalon kívül fagyönggyel ünneplik a telet, a karácsonyt.

A szerelem gyógynövénye is, ezt is jelzi egy kedves, karácsonyi szokás: a fagyöngy alatt szabad a csók! 🙂 Nézőpont kérdése, de ezt is lehet a fehér fagyöngy tea mellékhatásai között is említeni, hiszen – a szerelem gyógynövényeként – a fagyöngyöt bájitalok készítésekor is felhasználták.

❓Hogy tetszett a cikk? Ha van kérdésed, bátran tedd fel lentebb hozzászólásként!

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, bátran küldd neki is! A megosztásokat is köszönöm.

További írásaimat az illóolajokkal kapcsolatban ide kattintva találod meg.

Ha a gyógynövények érdekelnek, róluk itt olvashatsz bővebben.

Felhasznált szakirodalom: EMA

Facebook
Pinterest

Szólj hozzá!

AJÁNDÉK letölthető útmutató:
15+1 NYUGTATÓ gyógynövény, 95 mellékhatása

– ha biztonságosan szeretnéd használni a nyugtató gyógynövényeket

– azonnal letölthető útmutató + 8 db e-mail

error: Ez a tartalom védett !!