A citromfű illóolaj hatása

A citromfűolaj hatása

A citromfű illóolaj hatása

A citromfű illóolaja (Melissa officinalis L.), másnéven méhfű illóolaja, javítja a hangulatot, segíthet a depresszió kezelésében, de  fertőzésekkel szemben is használhatod. Ebben az írásban összefoglalom a citromfű illóolaj hatásait. A felsorolásnál a tudományos kutatási eredményeket és a népi tapasztalatokat is figyelembe vettem. Leírom azt is, hogy hogyan vertek át a citromfű illóolaj vásárlásakor…

Mire jó a citromfű illóolaj?

 • Simaizomgörcs-oldó hatású:
  • fejfájásnál: egy evőkanálnyi növényi olajba (pl. szezámolaj, mandulaolaj) keverj el 2-3 csepp illóolajat. Bőrteszt után, a keverékkel pár percig, lassan masszírozd a fájó területet. Szükség esetén növelheted a cseppszámot.
  • hasfájás esetén, pl. menstruáció, PMS idején, masszázsolajba keverve
 • Antibakteriális, gombaölő, antivirális hatása miatt:
  • az ajakherpesz kezelésénél (Herpes simplex vírus /HSV-1 és HSV-2/) a sejtek megfertőződését gátolja.
  • különböző bőrbetegségeknél javaslom kipróbálni: ekcéma, pikkelysömör, övsömör, zsíros bőr
  • rovar- és méhcsípés
 • Depresszió, szorongás ellenes, idegnyugtató: masszázsolajként, szaglósóba vagy fürdővízbe téve (az illóolajok vízzel való hígításáról ide kattintva olvashatsz bővebben).
 • A fentiekből következik, hogy idegi alapú bőrbetegségek, allergia esetén is beválhat

Figyelem: az eddigiekből láthatod, hogy a citromfű illóolaj hatása számos területen jótékony lehet. Tudnod kell azonban, hogy ha töményen/magas hígításban használod a bőrön, az arra érzékenyeknél előfordulhat égő, csípő érzés. Ha ezt tapasztalod, azonnal hagyd abba a használatát. Alacsony hígításban és előzetes bőrteszttel, esetleg újra próbálkozhatsz, de ha biztosra akarsz menni, fordulj aromaterápiában jártas szakemberhez.

A citromfű illóolaj hamisítása

A citromfű illóolaját, annak magas ára miatt gyakran hamisítják. A drága olaj oka a citromfű, mint növény alacsony illóolaj tartalmában keresendő: 5-7 tonna (!) citromfűből mindössze 1 kg illóolaj nyerhető (ez kb. 0,05-0,3%-os arányt jelent). Mesterségesen is előállíthatják, de az is gyakran előfordul, hogy egy teljesen másik, de jóval olcsóbb illóolajat adnak el citromfű illóolajként, mint amilyen a citrom, a kubebabors, a citronella, a citromcirok, az indiai citromfű illóolaja, ill. ezek keverékei.

Javaslom, hogy vásárlás előtt, megbízható forrásból tájékozódj, hogy valóban citromfű illóolajat (Melissa officinalis L., amit méhfű illóolajnak is neveznek) veszel-e. Amikor ezt a cikket írom, egy online drogéria boltban 10 ml “citromfű illóolajat” 589 Ft-ért, míg egy másikban 1190 Ft-ért árulnak. Egy harmadik webshopban az 5 ml citromfű illóolaja majdnem 30 ezer Ft-ba kerül!

Ha egy növény illóolaj tartalma 0,05-0,3%, akkor vajon mennyi növényt kell desztillálni ahhoz, hogy 10 ml citromfű illóolajat kaphassunk? Az 589 Ft-os ár vajon fedezi-e ennek a költségét, és minden másét, ami még rápakolódik, mire a bolt polcára kerül? A kérdést nem válaszolom meg, mert a vásárlói, felelős döntés, előzetes tájékozódás – mint mindig -, most is a tiéd.

A saját történetem a hamis illóolajról

Leírom, hogy én hogyan jártam még évekkel ezelőtt, amikor még csak kezdtem érdeklődni az illóolajok iránt. Remélem, ez segít abban, hogy te ne járj ugyanígy. Egy híres illóolaj-lepároló üzemből, közvetlenül tőlük vásároltam citromfű illóolajat. Nem volt olcsó, se túl drága, így nagyon megörültem neki, hogy nem méregdrágán, végre igazi citromfű illóolajom lehet. Sok szöveg volt az üvegcsén, fehér címkén halványsárga, alig látható, nagyon apró betűkkel. (Nem tudom, hogy lehet-e még kapni ezt a terméket.)

Az orrom nem csapott be: jelzett, hogy valami nem stimmel. Nem hagyott nyugodni a dolog, így otthon elolvastam végig a címke szövegét, és persze kiderült az igazság: mindössze 1%-nyi citromfű illóolajat tartalmazott! A “maradék” 99% szerintem citronella vagy indiai citromfű illóolaj lehetett (de persze azt nem írta). Tehát egy illóolaj-keveréket adtak el citromfű illóolaj néven.

Azóta szerencsére lett igazi, mézelő citromfű illóolajom, ami már az illatával is üzen, hogy teljesen más, mint a fenti illóolajok. Tanulópénz volt, de szerencsére a megérzésemre hallgattam, utánajártam és okultam belőle. Tanulság: nagyon kell figyelni!

További olvasnivalók

A citromfű illóolajához szorosan kapcsolódik belsőleges felhasználása, amit tea formájában javasolt megtenni A tea is tartalmaz illóolajat, ha jóval alacsonyabb, de biztonságosabb arányban is. Felmerülhet benned a kérdés, hogy van-e a citromfű teának mellékhatása? A citromfű tea mellékhatásairól és felhasználásáról, ide kattintva olvashatsz bővebben.

❓Hogy tetszett a cikk? Ha van kérdésed, bátran tedd fel lentebb hozzászólásként!

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, bátran küldd neki is! A megosztásokat, “like”-okat is köszönöm.

További írásaimat az illóolajokkal kapcsolatban ide kattintva találod meg.

Ha a gyógynövények érdekelnek, róluk itt olvashatsz bővebben.

Felhasznált szakirodalom: EMA, NCBI

Facebook
Pinterest

Szólj hozzá!

error: Ez a tartalom védett !!

AJÁNDÉK letölthető útmutató,
15 illóolajról, a pihentető
alváshoz

15 illóolaj +7 alkalmazási mód + 8 e-mail
azonnal letölthető, gyakorlati ötletek álmatlanságra, szorongásra