Vízben oldódó illóolaj: mítosz vagy valóság?

Vízben oldódó illóolaj: mítosz vagy valóság?

A víz és az illóolaj kapcsolata

Az illóolajok használatakor sokszor elhangzik a kérdés: létezik-e vízben oldódó illóolaj? Hogyan lehet illóolajat vízben oldani? A megértéshez a következő kérdéseket járom körül, egy csipetnyi kémiával fűszerezve:

  1. Mik azok az illóolajok?
  2. Milyen tulajdonságaik vannak?
  3. Miért kell őket hígítani?
  4. Hogyan hígíthatod őket?

Vízben oldódó illóolaj?

Az illóolajok bizonyos (ún. aromás) növényekben előforduló természetes anyagok kivonatai, amelyek rendkívül összetett kémiai szerkezetűek lehetnek. Erős hatású, koncentrált anyagok (800 kg rózsamuskátli kb. 1 kg illóolajat tartalmaz), ezért legtöbbször csak erősen hígítva ajánlott használni.

Ha az illóolajat vízbe csepegtetjük, majd kanállal elkeverjük: ez hígításnak számít-e? A válasz: nem. Az illóolajok – mint a nevük is mutatja:

  • illékonyak, tehát – legtöbbször – könnyű állagúak, másrészről
  • “olajok”, ezért zsírban oldódó (ún. lipofil) vegyületek, amelyek nem oldódnak vízben.

Illékonyságuknak, összetevőinek köszönhetően sok fajta illóolaj szinte átlátszó, híg és nincs kifejezetten zsíros érzete, mint az eukaliptusz vagy a borsmenta illóolaj esetén. Ezek a szemmel, tapintással érzékelhető tulajdonságok azt feltételezhetik, hogy ha az illóolaj “ránézésre” hasonlít a vízhez, akkor oldódhat is benne. Ez nem így van, vízben oldódó illóolaj nem létezik. Egy illóolaj – legyen akár híg, átlátszó eukaliptusz vagy éppen sűrűbb állagú, barna színű vetiverfű – nem víz, hanem olaj. Hasonló csak a hasonlóval oldódhat. 

Az illóolajok hígítása – másnéven feloldása – tehát nem a vízben történik. Legegyszerűbben valamilyen növényi olajban (pl. olívaolaj, édesmandula olaj, szezámolaj, sárgabarack mag olaj) elkeverve tudod hígítani. Ezenkívül használhatsz alkoholt, zsíros tejet vagy zsíros tejszínt. Ezek mindegyike tartalmaz olajat vagy alkoholt, ahogyan az illóolaj is, tehát érvényesül a “hasonló csak a hasonlóval oldódhat” elve. A zsíros tejszín, tej ráadásul vizet is tartalmaz, ezért lehet utána fürdővízbe önteni, hiszen ott a víz a vízzel találkozik. Fürdővízbe, lábfürdő vizébe tehát a korábban elkészített, zsíros tej (vagy tejszín) és illóolaj keverékét tegyük.

Érdekességek

Egyes illóolajok bőrirritációt (viszketés, bőrpirosság, gyulladás) okozhatnak, ha hígítatlanul használod őket a bőrödön, pl. ha fürdővízbe csepegteted és a bőröddel érintkezik. Ez az érzékenységi reakció még akkor is előfordulhat, ha hígítod őket. Biztonsági okokból, az adott illóolaj megfelelő hígítását, bőrön, fürdővízben, lábfürdőben való alkalmazását aromaterápiás szakembertől javaslom megkérdezni.

További olvasnivalók

Vírusellenes, fertőzésgátló illóolajokról itt olvashatsz bővebben.

Ha nyugalomra vágysz, segíthet a nárdus illóolaja, amiről ide kattintva olvashatsz.

❓Hogy tetszett a cikk? Ha van kérdésed, bátran tedd fel lentebb hozzászólásként!

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, bátran küldd neki is! A megosztásokat, “like”-okat is köszönöm.

További írásaimat az illóolajokkal kapcsolatban ide kattintva találod meg.

Ha a gyógynövények érdekelnek, róluk itt olvashatsz bővebben.

Facebook
Pinterest

Szólj hozzá!

error: Ez a tartalom védett !!

AJÁNDÉK letölthető útmutató,
15 illóolajról, a pihentető
alváshoz

15 illóolaj +7 alkalmazási mód + 8 e-mail
azonnal letölthető, gyakorlati ötletek álmatlanságra, szorongásra