A diófalevél tea mellékhatásai

A diófalevél tea mellékhatásai

A diófalevél hatása

Talán furcsának tűnhet, hogy egy gyógynövényeket népszerűsítő honlap, mint ez, egy tea ellenjavallatairól is részletesen beszámol. A diófalevél tea mellékhatásai, káros hatásai az egyik olyan gyógynövényes terület, ami okozhat kellemetlen meglepetéseket. Úgy gondolom, hogy ha felelősen szeretnéd (fel)használni a természet kincsestárát, a saját egészséged érdekében érdemes tisztában lenni azzal, hogy a helytelen alkalmazáskor még egy “egyszerű tea” is nemkívánt eredménnyel járhat.

A közönséges dió (Juglans regia L.) hatóanyagait a termésének zöld héja, az ún. kopácsa (Juglandis pericarpum) és a levelek (Juglandis folium) tartalmazzák. A bennük található, antibakteriális juglon és az összehúzó hatású cserzőanyagok szerepét kell elsősorban kiemelnem. Ezek a hatóanyagok külsőleg (pl. borogatásként) eredményesnek bizonyulhatnak kisebb sebek, bőrgyulladások (ekcéma, bőrgennyesedés, akné), valamint nagyfokú izzadás esetén. A diófalevél tea mellékhatásai is elsősorban hozzájuk köthetőek.

A diófalevél tea mellékhatásai – külsőleg

  • Ha a bőrgyulladás nagyobb, kiterjedtebb területet érint, a diófalevél nem használható. Ahogy itt olvashatod is, ennek oka a juglon sejtkárosító (mutagén) és rákkeltő (karcinogén) hatása.
  • Nyílt sebre tilos alkalmazni.
  • 18 év alatti személyek kerüljék a diófalevelet.
  • Legfeljebb egy hétig lehet használni.
  • Ha túl sokáig alkalmazzák, foltos bőrt eredményezhet.
  • Várandós, szoptatós nők esetén nem ajánlott a használata.

 A diófalevél tea mellékhatásai – belsőleg

A lentebb felsorolt szakirodalom kizárólag külsőleges felhasználásra tesz javaslatot, sorol fel a diófalevél teához köthető, káros hatásokat. Ennek feltételezhető oka, hogy a diófalevél hatóanyaga, a juglon sejtszaporodást gátló és rákkeltő hatással rendelkezik. Így arra a következtetésre jutottam, hogy a diófalevél tea belsőleges fogyasztása nekem nem éri meg a kockázatot. Az a véleményem, hogy ha egy gyógynövényt a cserzőanyagaiért szeretnék inni (pl. emésztőrendszeri panaszokra), akkor a diófalevél juglon-tartalmát kikerülve, egy másik, biztonságosabb növényt választok.

Természetesen dönthetsz úgy, hogy iszod a diófalevél teát, akár több hétig is, de gondolkozhatsz másként is. Mindig van választási és döntési lehetőséged, a természet kincsestára pedig a segítségedre lehet. ????

A cserzőanyagok belsőleges fogyasztásnál (tehát nem csak a diófalevélnél), az arra érzékeny személyeknél gyomorfájást, hányingert, hányást okozhatnak. Nyombél- és gyomorfekély esetén nem használhatóak.

2021 decemberében a következő, hivatalos állásfoglalás  jelent meg az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) részéről, a diófalevél tea belső fogyasztásáról:

“A Juglans regia L. levele (diófalevél) élelmiszereként történő biztonságos alkalmazása a rendelkezésre álló szakirodalmi adatok, valamint a tradicionális felhasználás során nyert tapasztalat alapján feltételezhető abban az esetben, ha a szárított diófalevelet főzet formájában alkalmazzák. A Juglans regia L. szárított levele kizárólag csak gyógynövény teakészítésre, főzetként alkalmazható.”

Ez mindenképpen jó hír, hogy a hivatalos orvoslás már elismeri a diófalevél tea belsőleges fogyasztását. De vajon meddig, hány napig lehet fogyasztani belsőleg? Milyen mennyiségben? Ki az, aki nem ihatja? Amíg ezek a kérdések nem tisztázottak, én maradok a fenti véleményemnél.

A diófalevél tea adagolása, elkészítése

Külsőleg felhasználva, főzetként elkészítve. Egy alkalomra 2 teáskanálnyi, apróra vágott levelet 2,5 dl hideg vízbe teszünk, felforraljuk, majd további 10-30 percen át, lefedve, kis lángon főzzük, végül leszűrjük.

Érdekességek

A népi gyógyászatban belsőleg is használták, pl. hasmenéses panaszokra, gyomorerősítésre.

A dió zöld héjában és levelében is megtalálható juglon a fa szomszédságában élő, más növények fejlődését is gátolhatja.

További olvasnivaló

Nem lebeszélni szeretnélek a diófalevél belső, külső használatáról, mert nem ez a célom. Inkább segíteni szeretnék, hogy felelősen dönthess, hogyan és mikor alkalmazd a teáját. Sőt: arról, hogy mire jó a diófalevél tea, külön bejegyzést is írtam, amit ide kattintva olvashatsz el.

❓Hogy tetszett a cikk? Ha van kérdésed, bátran tedd fel lentebb hozzászólásként!

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, bátran küldd neki is! A megosztásokat, “like”-okat is köszönöm.

További írásaimat az illóolajokkal kapcsolatban ide kattintva találod meg.

Ha a gyógynövények érdekelnek, róluk itt olvashatsz bővebben.

Forrás: European Medicines AgencyEMA monográfiaNCBI

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Szólj hozzá!

error: Ez a tartalom védett !!

AJÁNDÉK letölthető útmutató,
15 illóolajról, a pihentető
alváshoz

15 illóolaj +7 alkalmazási mód + 8 e-mail
azonnal letölthető, gyakorlati ötletek álmatlanságra, szorongásra