Mi a jó illóolaj használat titka? – 10+4 szempont

A jó illóolaj használat titka

Illóolaj használat – az egészséged a tét

Szeretnél illóolajokat használni, de az internetről, közösségi médiából rád zúduló, ki tudja, mennyire megbízható, illóolajos információ rengeteg megrémít? Annyira szeretnél jót tenni, természetes módszereket használni, de nem tudod, hogy ha használsz egy illóolajos ötletet, amit innen-onnan hallottál, akkor valóban jót teszel-e magadnak, vagy a szeretteidnek? Ez nyilvánvalóan aggaszt, hiszen az egészséged a tét!

Teljesen megértelek, mert én is átestem ezen a problémán, így megpróbálok neked segíteni, ha szeretnéd. Ezen a honlapon – remélem – sok hasznos, gyakorlati ötletet találsz az illóolajokról. Hadd foglaljam össze, hogy szerintem mi a veszélye, ha nem megbízható forrásból szeretnél ismerkedni az illóolajok használata témakörében.

Illóolajos ötletek tömege az interneten

Miért van az, hogy pontatlan, nem kipróbált (vagy annak eredményét elhallgató / megmásító), illóolajos keverékek, ötletek tömegével találkozhatsz az interneten? Szerintem ennek több oka is lehet, hadd osszam meg veled, hogy mit gondolok én ezzel kapcsolatban:

 • Az illóolaj receptek, az illóolajok felhasználásáról szóló ötletek nagy része az üzletről, a pénzről szólnak: minél többet vegyél ugyanabból az illóolajból, hiszen annál nagyobb lesz a bevételük. Emiatt előfordulhat, hogy:
  • Jóval nagyobb mennyiségű illóolajat tanácsolnak az adott recepthez, mint amennyi már bőven elég, illetve még biztonságos lenne.
  • Esetleg belsőleges használatot javasolnak, holott elég lenne mondjuk hasra kenni, ami jóval biztonságosabb, lekövethetőbb, és kevesebb illóolajat is igényel.
  • Vajon mennyire fontos számukra a Te egészséged? A pénz vagy az egészség a fontosabb?
 • Előfordul, hogy rendkívül drága illóolajat tanácsol az illóolajos keverék írója, miközben lehetne olcsóbb megfelelője, másfajta illóolajat is használni ahhoz az adott recepthez. Nagyon sokszor ezek az alternatív javaslatok hiányoznak, aminek szerintem az elsődleges oka szintén a minél nagyobb bevétel.
 • Az illóolaj használat biztonsági szabályai, megfontolásai hiányoznak / hiányosak – miért is lenne érdekük megosztani veled? Esetleg nem vennél tőlük olyan illóolajat, vagy nem annyit. Balesetveszélyes, egészségre káros kimenetelű eredmény is származhat egy “egyszerű” illóolajos keverék felhasználásából.
  • Tudtad-e, hogy ha egy illóolajos keveréket egy rossz recept alapján állítunk össze, majd a bőrre kenjük, akkor az pl. bőrpirosodást, viszketést, foltosodást, de akár égési sérülést is okozhat?
 • Az illóolaj recepteket, keverékeket ugyanúgy adják meg, mintha ételrecept volna. Ez nagy hiba! Az illóolajok 50-100-szor nagyobb koncentrátummal, töménységgel rendelkeznek, mint maga a növény, amiből kinyerték. Ennél fogva az “1 teáskanálnyi” és hasonló kifejezés pontatlan növényi olajos-illóolajos keveréket eredményezhet, ami szintén nagy biztonsági kockázatot rejt magában.
 • Ki merem jelenteni, hogy a hangzatos marketingszövegek megtéveszthetik az illóolaj használat iránt érdeklődőt. A kérdés, hogy megéri-e neked, illetve az egészségednek.

Hogyan válaszd ki a megfelelőt?

A ránk zúduló információtömeg tehát rengeteg, de a lényeg egyszerű: az illóolajok csak akkor lehetnek az egészséged hatékony támogatói, megőrzői, ha azokat megfelelően választod ki és használod.

Mi kell ahhoz, hogy ki tudd választani, melyek a megbízható, interneten megtalálható, illóolajos receptek, ötletek, keverékek? Szerintem ezekre érdemes figyelned:

 1. Én mindig azt nézem meg elsőnek, hogy ki rakta fel az adott illóolajos keverék receptjét. Ha egy honlaptól már kaptam több jó ötletet, akkor megvan az esélye, hogy a következő is beválik.
 2. Az illóolaj keverék és recept pontos mennyiségeket tartalmaz, lépésenkénti, érthető leírással, hogy mikor és hogyan használhatod.
 3. Ha fázisfotókat is látsz egy bonyolultabb keverék elkészítésénél, annak különböző lépéseiről, az még jobban segíti a megértést.
 4. Legyen kipróbált és bevált: a keverék írója gyakorlati, sikeres tapasztalatra alapozva ossza meg az ötletét.
 5. Idegen szavak, szakkifejezések ne legyenek a leírásban, vagy ha igen, akkor ezek legyenek elmagyarázva.

Az illóolajos keverékek receptjén túl, ezekre a szempontokra érdemes még figyelned:

Mi a jó illóolaj használat titka?

 1. Biztonságos illóolaj használat, felhasználási szabályok: a téma rendkívül összetett, és többek között függ a következő szempontoktól:
  • Az egyes illóolajok egészségügyi, biztonsági használatára vonatkozó szabályok, beleértve a kémiai jellemzőket
  • Hogyan használod az illóolajokat? Párologtatod, inhalálod, esetleg bőrre kened vagy illóolajos fürdőt készítesz?
  • Pontos mennyiség, konkrét felhasználási módhoz: az egyes illóolajokat milyen arányban és hogyan rakod bele a keverékbe?
  • Várandós, szoptatós anyukák, kisbabák, legyengült szervezet, krónikus betegek, idősek, vagy háziállatok közelében mire kell figyelni?
 2. Minőségi illóolaj használat, minőségi követelmények:
  • Ez is egy összetett téma. Röviden: valódi segítséget csak valódi, lehetőleg első lepárlású illóolajtól várhatsz, amiben illóolaj van, és más semmi. Ennyi. 🙂
 3. Az illóolaj használat eszközei
  • Rozsdamentes acél vagy üvegtermékek, melyeket más célra nem használsz.
 4. Higiénia, tisztaság, tárolás
  • Hiába van minőségi illóolajod, ha nem figyelsz ezekre.
  • Az illóolaj forgalmazó is tartsa be ezeket a szabályokat, ill. ahol tárolják az illóolajat, míg hozzád nem kerül.

Hogyan tudok neked segíteni?

Megmutatom természetgyógyász, okleveles aromaterapeutaként, hogy az egyes problémákra:

 1. Melyik illóolaj és gyógynövény hatékony;
 2. Ezen illóolajok és gyógynövények hatásait, felhasználását, ellenjavallatait;
 3. Konkrét recepteket, felhasználási útmutatókat kaphatsz

Ha szeretnéd, akkor ezeket az illóolajos és gyógynövényes, gyakorlati ötleteimet itt tudod kérni.

Rajtad is múlik!

 • Nem vagyunk egyformák: valakinek tetszik a teafa illóolaj illata, mást kifejezetten zavar. Egyikünket ellazít egy csésze citromfű tea, míg a másikunkat pont, hogy felpörgeti (igen, ismerek ilyen embert!).
 • Vállald a felelősséget! Ha nem értesz valamit, nézz utána, hogy vajon mindent úgy tettél, ahogy az adott illóolaj keverék írója mondott? A jó illóolaj használatról szóló, fenti szempontokat mind betartottad?
 • Ha ismered és betartod a biztonsági, és egyéb feltételeket, akkor megfontoltan ugyan, de bátran kísérletezz! Az illóolajok a természet kincsei, azért kaptuk őket, hogy felelősen ugyan, de használjuk őket, amikor kell.
 • Ha segítségre van szükséged, akkor pedig kérdezz a számodra megbízható szakembertől, aromaterapeutától, hiszen így tanulsz, fejlődsz, válsz egyre profibbá és magabiztosabbá!
 • Ne feledd: probléma esetén mindig fordulj orvoshoz! Ez az írásom se helyettesít semmiféle orvosi, egészségügyi vagy más szakmai szolgáltatást.

EXTRA TIPP: A fentiek ismeretében, kis mennyiségben, a nem veszélyeztetett, könnyebben beszerezhető, netán hazai termelőtől származó, így akár olcsóbb, mégis minőségi illóolajjal próbálj ki új dolgokat, felhasználási módokat, akár saját keveréket is!

Illóolaj használat a gyakorlatban

Nézzünk pár gyakorlati ötletet, hogy mikor, hogyan és melyik illóolajat használhatsz:

 • Illóolajok párologtatása – akár 10 problémádon is segíthet! Melyek ezek? Hogyan és mivel párologtass? Itt olvashatod a válaszokat.
 • Nyugtató illóolajokat szeretnél használni? Melyiket, hogyan, mire? Kattints erre a bejegyzésemre, a nyugtató illóolajokról, és megkapod a válaszokat.
 • Levegő fertőtlenítésre lenne szükséged? A citromhéj illóolaja remek választás lehet számodra, melyről itt olvashatsz bővebben.
 • Vírus elleni illóolajok érdekelnek?

Hogy tetszett a cikk? Ha kérdésed van, bátran tedd fel lentebb hozzászólásként!

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, bátran küldd el neki is!

További írásaimat az illóolajokkal kapcsolatban ide kattintva találod meg.

Ha a gyógynövények érdekelnek, róluk itt olvashatsz bővebben.

Facebook
Pinterest

Szólj hozzá!

Ide írhatod be, ami érdekel:

Mire keresel megoldást?

INGYENES letölthető útmutató + 8 e-mail:

15 illóolaj a pihentető alvásért

Legnépszerűbb bejegyzések

Segítenek az illóolajok

Itt is megtalálsz:

AJÁNDÉK letölthető útmutató,
15 illóolajról, a pihentető alváshoz

15 illóolaj + 7 alkalmazási mód + 8 e-mail
azonnal letölthető, gyakorlati ötletek álmatlanságra, szorongásra

error: Ez a tartalom védett !!