A teafaolaj párologtatása, inhalálása – 5 szempont, recepttel

A teafaolaj párologtatása

A teafa illóolaj párologtatása, inhalálása

A teafa illóolaj (Melaleuca alternifolia) baktérium-, gomba és vírusölő hatását számtalan kutatási eredmény támasztja alá. Sokan teafaolaj néven is ismerik. Egy ilyen népszerű, fertőtlenítő illóolaj esetében felmerülhet a kérdés: mégis, konkrétan mire jó a teafaolaj? Ha aroma diffúzorba, párologtatóba keresel illóolajat, már úgy is segít akadályozni a fertőzések terjedését.

 Mire jó a teafaolaj párologtatása?

  • Segít megelőzni a nátha, influenza kialakulását.
  • A már kialakult megfázás, orrdugulás, köhögés, arcüreggyulladás és egyéb légúti panaszok tüneteit enyhítheti. Ebben az esetben a teafaolaj inhalálásával erősebb hatást válthatsz ki, mint a párologtatásával. Ehhez bírnod kell az illóolaj erős, kámforos illatát, ami inhalálásnál még erősebben érvényesül.
  • Fertőtlenítő illóolaj a teafa, ezért nem csak bőrre kenve, hanem párologtatásnál is érvényesül az illóolaj gomba-, vírus- és baktériumölő hatása, így segít a fertőzések terjedését meggátolni. Fontos tudni, hogy a levegőbe porlasztva ez a hatás jóval gyengébben jelentkezik, mint pl. mandulaolajban elkeverve, esetleg töményen a félig gyógyult sebre cseppentve.
  • Kámforos, gyógyszerszerű illatát a mentális stressz enyhítésére is használhatod: ilyenkor lelkileg erősít és növeli az önbizalmat.
  • Távol tarthatja a rovarokat, szúnyogokat.

FONTOS: kíváncsi vagy, hogy mire jó még a teafa illóolaja? A teafa illóolaj hatásairól, egyéb felhasználásáról bővebben ide kattintva olvashatod a részletes írásomat.

A teafaolaj párologtatása – RECEPTTEL

A párologtató eszköztől függően 2-3, de akár 7-8 csepp teafa illóolajat is cseppenthetsz egyszerre a párologtatóba. Az arányszámokat, mérlegelési szempontokat a gyertyás illóolaj párologtató esetén itt olvashatod, aroma diffúzornál pedig itt éred el.

Ha párologtatásnál erős hatást szeretnél és nincs a szobában várandós, csecsemő, kisgyerek, idős, krónikus beteg, háziállat, akkor először kezdd 2-3 csepp teafa illóolajjal az adagolást. Ha úgy érzed, ez kevés, legközelebb (kb. 2 óra elteltével) növelheted ezt a cseppszámot.

Várandós, szoptatós kismama, csecsemő, kisgyerek, idős, krónikus beteg esetén más, enyhébb hatású illóolajat javaslok alkalmazni, ezenkívül feltétlenül kérd ki szakember tanácsát.

Kisgyermek és várandós, szoptatós kismama esetén az eukaliptusz illóolaj bizonyos fajtája segíthet. Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Ha nem szereted a teafa illatát, ezt javaslom:

Az egyéni érzékenység is szerepet játszik, hány cseppet rakj egyszerre a diffúzorba, vagy használd-e egyáltalán ezt az illóolajat. Ahogy fentebb olvashattad, a teafaolaj köhögésre, orrdugulásra, megfázásra, fertőtlenítésre kiváló választás, de nem biztos, hogy jól bírod az illatát.

A teafa ugyanis friss, kámforszerű, akár szúrós illattal is rendelkezhet, amit nem mindenki kedvel. Ebben az esetben társíthatod a jóval kedveltebb illatú, citromhéj illóolajjal, melyről bővebben ide kattintva olvashatsz.

A teafaolaj inhalálása – mire figyelj?

Itt utalnék a fenti részre: ami a teafaolaj párologtatásánál fontos szempont, az a teafaolaj inhalálása esetén még erősebben érvényesül. Inhalálás esetén jóval erősebb hatást tudsz elérni, ezért ezt egyáltalán nem ajánlom várandós, szoptatós anyuka, csecsemő, kisgyermek esetében bevetni. 2-3 cseppet bőven elég az inhaláló vízbe tenned, pár perc erejéig, és ezt naponta többször megtenned.

Mire jó még a teafa illóolaj?

Mire jó még a teafa illóolaja, a párologtatáson és inhaláláson kívül? Külön bejegyzésben írtam a teafa illóolaj több, mint 6 felhasználási módjáról, 11 életterületen. Ide kattintva éred el a teljes cikket.

A teafaolaj vírusölő hatása

A teafaolaj párologtatása azért is hasznos, mert az illóolaj széleskörű, elsősorban fertőtlenítő jellegű felhasználási területtel rendelkezik, amit már a tudomány is elismer, pl. a Staphylococcus aureus (MRSA) esetén. Parazitaellenes, gomba-, vírus- és baktériumölő hatása miatt ez az illóolaj különböző fertőzések, szájüregi és légzőszervi problémák, herpesz, rovarcsípések, egyéb bőrbetegségek kezelésére, fertőtlenítésére, gyulladáscsökkentésre is hatásos lehet. A fogászati, kozmetikai iparon át égési sebek kezelésére is használják.

Érdekességek a teafáról

A teafa Ausztráliából és Új-Zélandról származik, az ausztrál őslakosok pedig már ősidők óta használják gyógyításra. A II. világháború idején az ausztrál katonák sebgyógyításra, fertőtlenítésre használták a teafa illóolaját.

A teafa a nevét valószínűleg onnan kapta, hogy megfigyelték, amikor a lehullott levelei, a fa alatt összegyűlt esővizet teaszínűvé változtatták.

Párologtatási ötletek

  1. Ha friss gondolatokra vágysz, ill. fontos, hogy erősen figyelj valamire, akkor ajánlom figyelmedbe ezt az írásomat, ami a koncentráció fejlesztéséről szól. Konkrét gyógynövényeket, illóolajokat hívok segítségül, ahol a párologtatásról is ötleteket adok.
  2. Még többet olvashatsz a teafa illóolajról a vírusok elleni küzdelemben ide kattintva, ahol más illóolajokat, gyógynövényeket is felsorolok.

❓Hogy tetszett a cikk? Ha van kérdésed, bátran tedd fel lentebb hozzászólásként!

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, bátran küldd neki is! A megosztásokat, “like”-okat is köszönöm.

További írásaimat az illóolajokkal kapcsolatban ide kattintva találod meg.

Ha a gyógynövények érdekelnek, róluk itt olvashatsz bővebben.

Felhasznált szakirodalom: NCBI

Kép: Wikipedia

Facebook
Pinterest

Szólj hozzá!

Ide írhatod be, ami érdekel:

Mire keresel megoldást?

INGYENES letölthető útmutató + 8 e-mail:

15 illóolaj a pihentető alvásért

Legnépszerűbb bejegyzések

Segítenek az illóolajok

Itt is megtalálsz:

AJÁNDÉK letölthető útmutató,
15 illóolajról, a pihentető alváshoz

15 illóolaj + 7 alkalmazási mód + 8 e-mail
azonnal letölthető, gyakorlati ötletek álmatlanságra, szorongásra

error: Ez a tartalom védett !!