A teafaolaj párologtatása

A teafa illóolaj párologtatása

A teafa illóolaj párologtatása

Ha már kiválasztottad, milyen párologtatási eszközt használsz (az aroma diffúzorról bővebben itt olvashatsz) és azon gondolkozol, milyen illóolajat válassz a párologtatáshoz, ez az írás neked szól. A teafa illóolaját (Melaleuca alternifolia) választottam ki most, amit sokan teafaolaj néven ismernek, használnak. Bemutatom, hogy már a párologtatóban is segít meggátolni a fertőzések terjedését.

 A teafaolaj párologtatása – miért jó?

  • Segít megelőzni a nátha, influenza kialakulását.
  • A már kialakult megfázás, orrdugulás, köhögés, arcüreggyulladás és egyéb légúti panaszok tüneteit enyhítheti. Ebben az esetben inhalálással erősebb hatást válthatsz ki, mint párologtatással, de ehhez bírnod kell az illóolaj erős, kámforos illatát, ami inhalálásnál még erősebben érvényesül.
  • Nem csak bőrre kenve, hanem párologtatásnál is érvényesül az illóolaj gomba-, vírus- és baktériumölő hatása, így segít a fertőzések terjedését meggátolni. Fontos tudni, hogy a levegőbe porlasztva ez a hatás jóval gyengébben jelentkezik, mint pl. mandulaolajban elkeverve, esetleg töményen a félig gyógyult sebre cseppentve.
  • Kámforos, gyógyszerszerű illatát a mentális stressz enyhítésére is használhatod: ilyenkor lelkileg erősít és növeli az önbizalmat.
  • Távol tarthatja a rovarokat.

A teafaolaj párologtatása – hogyan kell?

A párologtató eszköztől függően 2-3, de akár 7-8 csepp teafa illóolajat is cseppenthetsz egyszerre a párologtatóba. Az arányszámokat, mérlegelési szempontokat a gyertyás illóolaj párologtató esetén itt olvashatod, aroma diffúzornál pedig itt éred el.

JAVASLAT: Az egyéni érzékenység is szerepet játszik, hány cseppet rakj egyszerre a diffúzorba, vagy használd-e egyáltalán ezt az illóolajat. A teafa ugyanis friss, kámforszerű, akár szúrós illattal is rendelkezhet, amit nem mindenki kedvel. Ebben az esetben társíthatod a jóval kedveltebb illatú, citromhéj illóolajjal, melyről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Ha párologtatásnál erős hatást szeretnél és nincs a szobában várandós, csecsemő, kisgyerek, idős, krónikus beteg, háziállat, akkor először kezdd 2-3 csepp teafa illóolajjal az adagolást. Ha úgy érzed, ez kevés, legközelebb (kb. 2 óra eltleltével) növelheted ezt a cseppszámot.

Várandós, szoptatós kismama, csecsemő, kisgyerek, idős, krónikus beteg esetén más, enyhébb hatású illóolajat javaslok alkalmazni, ezenkívül feltétlenül kérd ki szakember tanácsát.

Kisgyermek és várandós, szoptatós kismama esetén az eukaliptusz illóolaj bizonyos fajtája segíthet. Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.

A teafaolaj inhalálása – mire figyelj?

Itt utalnék a fenti részre: ami a teafaolaj párologtatásánál fontos szempont, az a teafaolaj inhalálása esetén még erősebben érvényesül. Inhalálás esetén jóval erősebb hatást tudsz elérni, ezért ezt egyáltalán nem ajánlom várandós, szoptatós anyuka, csecsemő, kisgyermek esetében bevetni. 2-3 cseppet bőven elég az inhaláló vízbe tenned, pár perc erejéig, és ezt naponta többször megtenned.

A teafaolaj hatása

A teafa illóolaj széleskörű, elsősorban fertőtlenítő jellegű felhasználási területtel rendelkezik, amit már a tudomány is elismer, pl. a Staphylococcus aureus (MRSA) esetén. Parazitaellenes, gomba-, vírus- és baktériumölő hatása miatt ez az illóolaj különböző fertőzések, szájüregi és légzőszervi problémák, herpesz, rovarcsípések, egyéb bőrbetegségek kezelésére, fertőtlenítésére, gyulladáscsökkentésre is hatásos lehet. A fogászati, kozmetikai iparon át égési sebek kezelésére is használják.

Érdekességek

A teafa Ausztráliából és Új-Zélandról származik, az ausztrál őslakosok pedig már ősidők óta használják gyógyításra. A II. világháború idején az ausztrál katonák sebgyógyításra, fertőtlenítésre használták a teafa illóolaját.

A teafa a nevét valószínűleg onnan kapta, hogy megfigyelték, amikor a lehullott levelei, a fa alatt összegyűlt esővizet teaszínűvé változtatták.

Párologtatási ötletek

Ha friss gondolatokra vágysz, ill. fontos, hogy erősen figyelj valamire, akkor ajánlom figyelmedbe ezt az írásomat, ami a koncentráció fejlesztéséről szól. Konkrét gyógynövényeket, illóolajokat hívok segítségül, ahol a párologtatásról is ötleteket adok.

Még többet olvashatsz a teafa illóolajról a vírusok elleni küzdelemben ide kattintva, ahol más illóolajokat, gyógynövényeket is felsorolok.

❓Hogy tetszett a cikk? Ha van kérdésed, bátran tedd fel lentebb hozzászólásként!

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, bátran küldd neki is! A megosztásokat, “like”-okat is köszönöm.

További írásaimat az illóolajokkal kapcsolatban ide kattintva találod meg.

Ha a gyógynövények érdekelnek, róluk itt olvashatsz bővebben.

Felhasznált szakirodalom: NCBI

Kép: Wikipedia

Facebook
Pinterest

Szólj hozzá!

error: Ez a tartalom védett !!

AJÁNDÉK letölthető útmutató,
15 illóolajról, a pihentető
alváshoz

15 illóolaj +7 alkalmazási mód + 8 e-mail
azonnal letölthető, gyakorlati ötletek álmatlanságra, szorongásra