Illóolajok a vírusok ellen – 7 illóolaj is segíthet

Illóolajok a vírusok ellen - 6 illóolaj is segíthet!

Illóolajok a vírusok ellen – tényleg hatásosak?

1.  A teafa (Melaleuca alternifolia) illóolaja elpusztítja-e a COVID-19 betegséget terjesztő vírust?

A teafa illóolaj híresen kiváló antibakteriális, gombaölő, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, immunerősítő, köptető, antivirális (vírusölő) stb. hatással rendelkezik. Igazoltan hatásos pl. az emésztőrendszer, a bőr és a légzőrendszer megfelelő működésének támogatásában. Meghűlés, torokfájás, arcüreggyulladás – és még sorolhatnánk, mi mindenre jó. Számos kórokozó esetében bizonyított, így pl. a Staphylococcus aureus baktérium ellen is.

Mire jó a teafa illóolaj?

Ám azt kijelenteni, hogy a teafa illóolaj ezt a vírust irtja-e, nem tudjuk biztosan állítani mindaddig, amíg ennek alátámasztásáról hivatalos, tudományos kutatási eredményt nem publikáltak. Így azt gondolom, hogy – ha a megosztó illatát is megfelelőnek találjuk – általános immunerősítőnek (ami így az egész szervezetünk védekezőrendszerét segíti) használhatod.

Amikor biztosan nem hatásos a teafa illóolaj:

Talán hallottál már a “rakj 2-3 csepp teafa illóolajat a kezeidre, és ezzel kész is vagy a fertőtlenítéssel” – módszerrel. Szerintem ez nem hatékony megoldás a vírusok ellen, mert egyszerűen nem tudsz pár csepp illóolajat mindkét tenyeredre, kézfejedre és az összes ujjadra kenni.

EXTRA TIPP: Gondolj a minőségi illóolaj kiválasztására is! Megbízható forrásból, tiszta, igazoltan, lenyomozhatóan első lepárlásból, 100%-ban természetes, nem lejárt szavatosságú illóolajat érdemes beszerezned, amit aztán megfelelően használsz és tárolod.

 • Nagyon sok a hamisítvány, a gyenge minőségű illóolaj a magyar piacon is. Ha egy ilyet szerzünk be, majd az nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, vajon mi/ki lesz az oka valójában? Mindenképpen informálódni kell, utánajárni, mielőtt illóolaj márkát választunk.

2. Illóolajok a vírusok ellen – mit ajánlok még?

A teafa illóolajon kívül, próbáltam az ismertebb, talán könnyebben beszerezhető, vírusölő illóolajok közül választani. Ezeket aroma diffúzorba, párologtatóba téve, légfertőtlenítésre használhatjuk, az alábbiak figyelembevételével:

Citromhéj illóolaja (Citrus limonum ze):

Elsősorban immunerősítő, antiszeptikus (fertőtlenítő) és antidepresszáns hatása miatt ajánlom a citromhéj illóolajat.

 • Hogyan alkalmazd a citromhéj illóolajat? Kb. 6-8 cseppet tegyünk a párologtatóba, aroma diffúzorba, a helyiség méretétől függően. (Ez a mennyiség egy kb. 20 nm-es szoba esetén ajánlott, 2-3 órára, ill. igénytől függően.) A citromhéj illóolajának párologtatásáról ide kattintva olvashatsz bővebben.
 • EXTRA TIPP: kismamák, szoptatós anyukák és kisgyermekeik körében is lehet alkalmazni, ekkor a fele mennyiséget rakjuk bele:
  • Gyermekek közelében az aroma diffúzor használata erősen ajánlott a mécseses párologtató helyett, biztonsági okokból. (Az aroma diffúzor használatáról, kiválasztásáról ide kattintva olvashatsz bővebben.)
  • A rosszullétre, hányingerre panaszkodó kismamáknak is segítője lehet.
  • Ha a babaszoba légterét biztosan le tudod választani a ház többi részétől, akkor használhatod az illóolajat, de kizárólag a lakás többi részében.

Eukaliptusz illóolajok:

További illóolajok a vírusok ellen, az eukaliptuszok fajtái. Fontos tudni, hogy nem mindegy, melyiket-mikor-milyen mennyiségben alkalmazod.

  1. Eucalyptus globulus: a leggyakrabban előforduló, talán a legfontosabb eukaliptusz fajta. Légúti betegségeknél, légzéskönnyítőnek használják. Figyelem: gyermekek környezetében a jóval biztonságosabb Eucalyptus radiata-t használd.
  2. Eucalyptus radiata: gyermekek körében csak ez javasolt az eukaliptuszok közül. Idős, legyengült, krónikus betegségben szenvedők esetében is ezt ajánlom az eukaliptuszok közül, szintén légzőszervi panaszokra.
  3. Eucalyptus citriodora: immunerősítésre, a légtér fertőtlenítésére is kiváló a citromos illatjegyekkel rendelkező eukaliptuszfajta (kisgyermekek környezetében válaszd inkább az Eucalyptus radiata-t)

Hogyan alkalmazd az eukaliptusz illóolajat? Kb. 6-8 cseppet tegyünk a párologtatóba, aroma diffúzorba, a helyiség méretétől függően. (Ez a mennyiség egy kb. 20 nm-es szoba esetén ajánlott, 2-3 órára, ill. igénytől függően.) Az első két eukaliptusz fajtánál, ennek a mennyiségnek a fele legyen citromhéj (Citrus limonum ze) illóolaj. Kisgyermekek esetében az összmennyiség felét (kb. 3-4 cseppet) rakd a párologtatóba. Az eukaliptusz illóolajokról még többet ide kattintva tudhatsz meg.

Rozmaring illóolajok:

Az alábbi rozmaring illóolaj fajták kiválóak a felsőlégúti panaszok enyhítésére (köhögés, láz, fájdalomcsillapítás), ill. általános erősítőnek is használjuk.

 • Rosmarinus officinalis ct. verbenon
 • Rosmarinus officinalis ct. 1,8-cineol

EXTRA TIPP: igyál egy csésze rozmaring teát, citromfűvel (Melissa officinalis) és borsmentával (Mentha × piperita) egyenlő arányban elkészítve. Napi kétszer-háromszor fogyaszd, hogy az immunrendszered belülről is támogasd. (Kisgyermekek, csecsemők ezt ne fogyasszák.)

Hogyan alkalmazd a rozmaring illóolajat? Kb. 6-8 cseppet tegyünk a párologtatóba, aroma diffúzorba, a helyiség méretétől függően. (Ez a mennyiség egy kb. 20 nm-es szoba esetén ajánlott, 2-3 órára, ill. igénytől függően.) Ennek a mennyiségnek a fele álljon a többi illóolajból, pl. a citroméból (Citrus limonum ze). További ötleteket a rozmaring illóolaj gyakorlati használatáról, ide kattintva találsz.

Kerti kakukkfű illóolajok:

 • Thymus vulgaris ct. thymol: erőteljes antivirális, antibakteriális hatású és illatú, légzőrendszeri megbetegedésekre kiváló.
 • Tyhmus vulgaris ct. linalool: legyengült, idős személyek környezetében ajánlott, ill. akiknek túl erőteljes illatú, irritáns, zavaró az előbbi kakukkfű fajta. A linalool fajtájú kakukkfű illóolaj ráadásul sokoldalúan használható: időseknél, de gyerekeknél is használható, valamint antidepresszáns hatással is rendelkezik, így pl. a hospice házaknak, idősek otthonának is ajánlható.

Hogyan alkalmazd a kakukkfű illóolaját? Kb. 6-8 cseppet tegyünk a párologtatóba, aroma diffúzorba, a helyiség méretétől függően. (Ez a mennyiség egy kb. 20 nm-es szoba esetén ajánlott, 2-3 órára, ill. igénytől függően.) Ennek a mennyiségnek a fele álljon a többi illóolajból, pl. a citroméból (Citrus limonum ze), főleg idős ill. kisgyermek környezetében.

EXTRA TIPP: kakukkfű teát is ihatunk, fele-fele arányban citromfűvel és borsmentával, fentebb, a rozmaringnál ismertetett módon.

Orvosi levendula illóolaj (Lavandula angustifolia) 

A levendula illóolajat a fentebb említett illóolajok mellett, azok kiegészítéseként remekül használható, elsősorban nyugtató, antidepresszáns hatásának köszönhetően.

Hogyan alkalmazd az orvosi levendula illóolajat? Főleg éjszakára, lefekvés előtt érdemes a párologtatóhoz adni (akár 100%-ban, más illóolaj nélkül), 6 cseppet (kisgyermekeknél 3-4 cseppet), hogy segítse a nyugodt pihenést.

Erdei fenyő illóolaja (Pinus sylvestris)

Ha nyákoldó, köptető, energetizáló hatású illóolajat szeretnél, és közben a természet, a fenyőerdő közelségét is szeretnéd érezni, akkor az erdei fenyő illóolaja remek választás lehet a számodra.

 • A fenyő illóolaj tökéletes kiegészítője a fentebb már említett citromhéj és orvosi levendula illóolajoknak.
 • Hogyan alkalmazd az erdei fenyő illóolajat? Ennek hatásáról, felhasználásáról ide kattintva tudhatsz meg többet.

Összegzésként

Ezek a fenti illóolajok a vírusok ellen már bizonyították a hatásukat: antivirális, légző- és immunrendszeri működést is támogató, néhol antidepresszáns, nyugtató hatást is kiváltó “csodaszerekről” beszélhetünk.

A fentebb említett illóolajokon túl, még számos más, szintén antivirális, vírusölő hatással rendelkező illóolajról tudunk. Pl. borsmenta, gyömbér, ciprus, fahéj, mirtusz, boróka… Ha érdekelnek más illóolajok a vírusok ellen, javaslom, hogy ezeknek is nézz utána.

3. Mit gondolok a kézfertőtlenítésről?

A lehető legegyszerűbb az otthoni, szappanos kézmosás, hiszen az enyhe lúgos kémhatása megbontja a vírus lipid burkát. Az így sérülékennyé vált, darabjaira szakadt vírust – a helyes kézmosási technika segítségével – pedig leöblíted a kezedről. Csak ajánlani tudom a kiváló magyar kézműves szappanokat, fürdéshez is, mert általában növényi olajokkal, jóval bőrbarátabb alapanyagokból készülnek, mint a nagyüzemiek. Egy ilyen szappannal jót teszel magadnak és a szeretteidnek, másrészt a nehéz gazdasági helyzetben a szappanok megvásárlásával támogathatod az itthoni kézműveseinket.

A szappanon kívül a vírussal elbánik még az alkohol, a klór és a hipó (a nátrium-hipoklorit vizes oldata). Ezért az alkohol- és klórtartalmú fertőtlenítőszerek is hatékonyan pusztítják, ill. távolítják el a vírus a kezünkről, melyről bővebben itt olvashatsz. Sajnos nem mindegyik forgalomban lévő kézfertőtlenítőszer hatásos, ahogy azt a médiában akár már olvashattad is. Ezek közül jópár nem igazolta a címkén szereplő fertőtlenítő hatást, ill. kisebb mértékben, mint ahogyan az elvárt lett volna. Így megint okosnak kell lenned, utánanézned az általad kinézett fertőtlenítőszer tekintetében, hogy vajon valóban igaz-e, amit a termék gyártói róla állítanak.

Ha neki szeretnél állni az otthoni kézfertőtlenítő elkészítésének, akkor javaslom a WHO honlapját, ahol több recept közül is választhatsz, ide kattintva. Érdemes tudnod, hogy egy tudományos kutatásokkal alátámasztott kézfertőtlenítő elkészítése nem történhet pl. “vodka-csapvíz-kevés teafa illóolaj” kombinációval.

Lehet, hogy ez a módszer valamennyi vírust levisz a kézről, de kérdem én: ez a “lehet, de nem biztos”-hozzáállás elég ahhoz, hogy egy saját / innen-onnan ellesett recept alapján kézfertőtlenítőt előállíts házilag, nem bevizsgáltan, majd azt nem csak te használod, hanem a családod, ismerőseid is? Tehát hiába sorakoznak a polcodon illóolajok a vírusok ellen, ha nem tudod őket helyesen használni.

ÖSSZEFOGLALVA: a kézfertőtlenítés miatt én mindenképpen a kézműves szappanos kézmosást ajánlom, a megfelelő technikával és időtartammal. Ez a legegyszerűbb és leghatásosabb. (Előfordult, hogy a munkahelyre én is magammal vittem a saját szappanomat, egy zárt szappantartóban.)

Hogyan lehet ellenállóbb az immunrendszered?

A fentebb részletezett gyógynövények, illóolajok a vírusok ellen kiváló választás, ha használatukat beépíted a mindennapjaidba. Ha ellenállóbb immunrendszert szeretnél, ezek a megoldások is segíthetnek:

 • A propolisz csepp szintén kiválóan támogathatja az immunrendszeredet. Hogyan teszi ezt? Mikor tilos a propolisz csepp fogyasztása? A propolisz cseppről írtam egy összefoglaló cikket, amit ide kattintva érhetsz el.
 • Melyek azok az immunerősítő gyógynövények? Összegyűjtöttem 6 természetes immunerősítő gyógynövényt, melyek hatásáról, felhasználásáról  itt olvashatsz részletesen.

❓Hogy tetszett a cikk? Ha van kérdésed, bátran tedd fel lentebb hozzászólásként!

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, érdeklik az illóolajok a vírusok ellen, akkor bátran küldd el neki, hogy így is segíts neki!

 További írásaimat az illóolajokkal kapcsolatban ide kattintva találod meg.

Ha a gyógynövények érdekelnek, róluk itt olvashatsz bővebben.

Facebook
Pinterest

Szólj hozzá!

Ide írhatod be, ami érdekel:

Mire keresel megoldást?

INGYENES letölthető útmutató + 8 e-mail:

15 illóolaj a pihentető alvásért

Legnépszerűbb bejegyzések

Segítenek az illóolajok

Itt is megtalálsz:

AJÁNDÉK letölthető útmutató,
15 illóolajról, a pihentető alváshoz

15 illóolaj + 7 alkalmazási mód + 8 e-mail
azonnal letölthető, gyakorlati ötletek álmatlanságra, szorongásra

error: Ez a tartalom védett !!