Sokan kérdeztétek az elmúlt időszakban, hogy mit ajánlok a vírusok (ill. konkrétan egy vírus) ellen, kézre, levegőbe stb. Szándékosan nem írtam eddig semmilyen nyilvános bejegyzést a témával kapcsolatban, hiszen – teljesen érthető okokból – annyira rápörgött most erre a világ és nem szerettem volna, ha az én bejegyzésem is egy lenne a sok-sok, ezzel foglalkozó blogbejegyzés közül.

Mérlegelve az elmúlt időszak történéseit és a megkereséseiteket, most úgy döntöttem, hogy leírom a véleményemet. Előre szólok, hogy a kendőzetlen, őszinte szavaimat fogjátok olvasni az “illóolajok a vírusok ellen” témakörében, de ennek aktualitása és komolysága ezt szerintem meg is követeli tőlem. A tőletek érkezett kérdéseket igyekeztem lefedni ebben a bejegyzésben.

Illóolajok a vírusok ellen – az őszinte véleményem

1. Általánosságban: mit gondolok a kézfertőtlenítésről?

Mindenképpen kell, ez nem vitás. A lehető legegyszerűbb az otthoni, szappanos kézmosás, hiszen az enyhe lúgos kémhatása megbontja a vírus lipid burkát. Az így sérülékennyé vált, darabjaira szakadt vírust – a helyes kézmosási technika segítségével – pedig leöblítjük a kezünkről. Nagyon ajánlom a kiváló magyar kézműves szappanokat, mert – általánosságban véve – egyrészt sokkal jobb alapanyagokból készültek, mint a nagyüzemiek, így jót teszel a bőrödnek, szeretteidnek, másrészt a mostani nehéz gazdasági helyzetben a szappanok megvásárlásával támogatod az itthoni kézműveseinket.

A szappanon kívül a vírussal elbánik még az alkohol, a klór és a hipó (a nátrium-hipoklorit vizes oldata). Ezért az alkohol- és klórtartalmú fertőtlenítőszerek is hatékonyan pusztítják, ill. távolítják el a vírus a kezünkről, melyről bővebben itt olvashatsz. Sajnos nem mindegyik forgalomban lévő kézfertőtlenítőszer hatásos, ahogy azt a héten a médiában olvashattátok is. Ezek közül jópár nem igazolta a címkén szereplő fertőtlenítő hatást, ill. kisebb mértékben, mint ahogyan az elvárt lett volna. Így megint okosnak kell lennünk, s utánanéznünk az általunk kinézett fertőtlenítőszer tekintetében, hogy vajon ténylegesen igaz-e, amit a termék gyártói róla állítanak.

Ha valaki neki szeretne állni otthoni kézfertőtlenítő elkészítésének, akkor javaslom a WHO honlapját, ahol több recept közül is választhattok ide kattintva. Tudni kell, hogy egy tudományos kutatásokkal alátámasztott kézfertőtlenítő elkészítése nem történhet pl. “vodka-csapvíz-kevés teafa illóolaj” kombinációval. Lehet, hogy valamennyi vírust levisz a kézről, de kérdem én: ez a “lehet, de nem biztos” hozzáállás elég ahhoz, hogy saját, vagy innen-onnan ellesett recept alapján kézfertőtlenítőt előállítsunk házilag, nem bevizsgáltan, s aztán azt nem csak magunkon alkalmazzuk, hanem a családunkat, ismerőseinket is rávesszük, hogy bátran használja?

Összefoglalva: kézfertőtlenítés gyanánt én mindenképpen a kézműves szappanos kézmosást ajánlom, a megfelelő technikával és időtartammal. Ez a legegyszerűbb és leghatásosabb. (A munkahelyre én is volt, hogy magammal vittem a saját szappanomat egy zárt szappantartóban – mindent meg lehet oldani.)

2.  A teafa (Melaleuca alternifolia) illóolaja elpusztítja-e a COVID-19 betegséget terjesztő vírust?

Ez az illóolaj híresen kiváló antibakteriális, gombaölő, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, immunerősítő, köptető, antivirális stb. hatással rendelkezik. Széles körben ismert és használt mind a nagyközönség, mind az aromaterápia iránt érdeklődők körében. Igazoltan hatásos pl. az emésztőrendszer (pl. hasmenés, fogínyproblémák), a bőr (akné, szájherpesz, korpa, fekély) és a légzőrendszer megfelelő működésének támogatásában. Meghűlés, torokfájás, arcüreggyulladás… – sokféle területen segít ez az illóolaj. Számos kórokozó esetében bizonyított, így pl. a Staphylococcus aureus baktérium ellen is.

Ám azt kijelenteni, hogy pont ezt a vírust irtja-e, nem tudjuk biztosan állítani mindaddig, amíg ennek alátámasztásáról hivatalos, tudományos kutatási eredményt nem publikáltak. Így azt gondolom, hogy – ha a megosztó illatát is megfelelőnek találjuk – általános immunerősítőnek (ami így az egész szervezetünket segíti) mindenképpen használjuk, de például csak erre hagyatkozva, egyedüli kézfertőtlenítőként ne használjuk – ebben a kritikus időszakban aztán pláne ne. Ugye nem gondoljuk, hogy 2-3 csepp illóolaj a kezünkön “eloszlatva”, 100%-ig kiirtja a vírust a kezünkről? (A kézfertőtlenítésről bővebben az előző pontban írtam.)

Ha a fentiek tudatában használjuk a teafát, ugye megbízható forrásból, tiszta, igazoltan, lenyomozhatóan első lepárlásból, 100%-ban természetes, nem lejárt illóolajat szerzünk be, megfelelően használjuk fel és tároljuk?

Összefoglalva: kérdeznék még egyet. Nagyon sok a hamisítvány, a gyenge minőségű illóolaj a magyar piacon is – ha ilyet szerzünk be, s nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, vajon mit/kit fogunk hibáztatni?

3. Mit ajánlok az aromaterápia tárházából, a vírusok elleni védekezésben?

Próbáltam az ismertebb, talán könnyebben beszerezhető illóolajok közül választani. Ezeket aroma diffúzorba, párologtatóba téve, légfertőtlenítésre használhatjuk, az alábbiak figyelembevételével:

citrom (Citrus limonum ze): elsősorban immunerősítő, antiszeptikus (fertőtlenítő) és antidepresszáns hatása miatt ajánlom

Hogyan alkalmazzuk? Kb. 6-8 cseppet tegyünk a párologtatóba, aroma diffúzorba, a helyiség méretétől függően. (Ez a mennyiség egy kb. 20 nm-es szoba esetén ajánlott, 2-3 órára, ill. igénytől függően.)

Extra tipp: kismamák, szoptatós anyukák és kisgyermekeik körében is lehet alkalmazni, ekkor a fele mennyiséget rakjuk bele. Gyerekek közelében az aroma diffúzor használata erősen ajánlott a mécseses párologtató helyett, biztonsági okokból. A rosszullétre, hányingerre panaszkodó kismamáknak is segítője lehet. Ha csecsemő van a lakásban, s a baba szobájának légterét bizonyosan le tudjuk választani a ház többi részétől, akkor használjunk illóolajat, kizárólag a lakás többi részében.

eukaliptuszok: antivirálisak, de nem mindegy, melyiket-mikor-milyen mennyiségben használunk.

  • Eucalyptus globulus: a leggyakrabban előforduló, talán a legfontosabb eukaliptusz fajta. Légúti betegségeknél, légzéskönnyítőnek használják. Figyelem: gyermekek környezetében a jóval biztonságosabb Eucalyptus radiata-t haszáljuk.
  • Eucalyptus radiata: gyermekek körében csak ez javasolt az eukaliptuszok közül. Idős, legyengült, krónikus betegségben szenvedők esetében is ezt ajánlom az eukaliptuszok közül, szintén légzőszervi panaszokra.
  • Eucalyptus citriodora: immunerősítésre, a légtér fertőtlenítésére is kiváló a citromos illatjegyekkel rendelkező eukaliptuszfajta (kisgyermekek környezetében válasszuk inkább az Eucalyptus radiata-t)

Hogyan alkalmazzuk? Kb. 6-8 cseppet tegyünk a párologtatóba, aroma diffúzorba, a helyiség méretétől függően. (Ez a mennyiség egy kb. 20 nm-es szoba esetén ajánlott, 2-3 órára, ill. igénytől függően.) Az első két eukaliptusz fajtánál, ennek a mennyiségnek a fele legyen citrom (Citrus limonum ze) illóolaj. Kisgyermekek esetében az összmennyiség felét (kb. 3-4 cseppet) rakjuk a párologtatóba.

rozmaringok: az alábbi fajták kiválóak a felsőlégúti panaszok enyhítésére (köhögés, láz, fájdalomcsillapítás), ill. általános erősítőnek is használjuk.

  • Rosmarinus officinalis ct. verbenon
  • Rosmarinus officinalis ct. 1,8-cineol

Extra tipp: igyunk egy csésze jó rozmaring teát, citromfűvel (Melissa officinalis) és borsmentával (Mentha × piperita) egyenlő arányban, napjában kétszer-háromszor, hogy az immunrendszerünket belülről is erősítsük. (Kisgyermekek, csecsemők ezt inkább ne fogyasszák.)

Hogyan alkalmazzuk? Kb. 6-8 cseppet tegyünk a párologtatóba, aroma diffúzorba, a helyiség méretétől függően. (Ez a mennyiség egy kb. 20 nm-es szoba esetén ajánlott, 2-3 órára, ill. igénytől függően.) Ennek a mennyiségnek a fele álljon a többi illóolajból, pl. a citroméból (Citrus limonum ze).

kerti kakukkfüvek:

  • Thymus vulgaris ct. thymol: erőteljes antivirális, antibakteriális hatású és illatú, légzőrendszeri megbetegedésekre kiváló.
  • Tyhmus vulgaris ct. linalool: legyengült, idős személyek környezetében ajánlott, ill. akiknek túl erőteljes illatú, irritáns az előbbi kakukkfű fajta. Ezt a fajtát azért is szeretem, mert sokoldalú: időseknél, de gyerekeknél is használható, valamint antidepresszáns hatással is rendelkezik, így pl. a hospice házaknak, idősek otthonának is ajánlható.

Hogyan alkalmazzuk? Kb. 6-8 cseppet tegyünk a párologtatóba, aroma diffúzorba, a helyiség méretétől függően. (Ez a mennyiség egy kb. 20 nm-es szoba esetén ajánlott, 2-3 órára, ill. igénytől függően.) Ennek a mennyiségnek a fele álljon a többi illóolajból, pl. a citroméból (Citrus limonum ze), főleg idős ill. kisgyermek környezetében.

Extra tipp: kakukkfű teát is ihatunk, fele-fele arányban citromfűvel és borsmentával, a rozmaringnál ismertetett módon.

Még lehetne folytatni a sort – köszönhetően a sokféle, antivirális hatással rendelkező illóolajunknak. Pl. borsmenta, gyömbér, erdei fenyő, ciprus, fahéj, mirtusz, boróka…

… Ám én inkább a jól ismert levendulával (Lavandula angustifolia) zárnám ezt a bejegyzést, amely a fentebb részletezett illóolajok mellett, azok kiegészítéseként remekül használható, elsősorban nyugtató, antidepresszáns hatásának köszönhetően. Főleg éjszakára, lefekvés előtt érdemes a párologtatóhoz adni (akár 100%-ban, más illóolaj nélkül), 6 cseppet (kisgyermekeknél 3-4 cseppet), hogy segítse a nyugodt pihenést.

Összegzésként: ezek az illóolajok számos vírus ellen (is) már bizonyították a hatásukat. Amíg nem jön ki tudományos kutatási eredmény, hogy konkrétan mely illóolaj képes elpusztítani a COVID-19 vírusát, addig “maradnak” ezek a jól bevált antivirális, légző- és immunrendszeri működést is támogató, néhol antidepresszáns, nyugtató hatást is kiváltó illóolajok.

Ismersz olyat, akinek segíthetnek ezek az információk?

Ne habozz, oszd meg vele is bátran!

Mi a véleményed?

Kíváncsi vagyok rá, hogy egyetértünk-e, ill. ha nem, miben gondolkozol másként, van-e egyéb felvetésed, amiről nem írtam stb. Ez a téma most sokakat érint világszerte, így másoknak is segítenél a hozzászólásoddal a témához, melyet lentebb tehetsz meg, s előre is köszönöm, ha írsz.

(kép: pexels)

error: Content is protected !!

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás