A körömvirág tea mellékhatásai – 3 fő szempont

A körömvirág tea mellékhatásai

A körömvirág tea mellékhatásai

A körömvirág (Calendula officinalis) egyike a legsokoldalúbban használt fűszer- és gyógynövényeinknek. A háztartásokban gyakran használják fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt, főként a sebgyógyítás területén (erről bővebben ide kattintva tudsz többet olvasni).

Ha te is ki szeretnéd próbálni ezt a gyógynövényt, akkor érdemes tisztában lenned, hogy melyek lehetnek a körömvirág tea mellékhatásai.

A körömvirág tea mellékhatásai

Összetett tulajdonságát ez a gyógynövény annak köszönheti, hogy több, önmagában is rendkívül fontos hatóanyag megtalálható benne. Ilyenek pl. a triterpének, flavonoidok, az illóolaj (menton, izomenton, terpinén) és a virág sárga színét adó karotinoid-tartalma.

Ez az összetétel nem csak jótékony hatásokat, hanem – nem megfelelő használat esetén – kellemetlen tüneteket is okozhat. Lássuk, melyek a körömvirág tea mellékhatásai, ellenjavallatai:

  1. Egyéni érzékenység. A körömvirág az Őszirózsafélék (Asteraceae), más néven Fészkesek családjába tartozik, így ha tudod, hogy allergiás vagy más, ugyanebbe a családba sorolható növényre (pl. orvosi székfű /kamilla/, közönséges cickafark, római kamilla, gyermekláncfű, aranyvessző), akkor a körömvirágot se használd – se belsőleg, se külsőleg.
    • Ha érzékeny vagy a körömvirágra, akkor akár bőrirritáció, viszketés, bőrpirosodás is előfordulhat.
  2. A gyógynövény pollenje allergiát okozhat.
  3. Várandós nőknél, szoptatós kismamáknál nem vizsgálták, hogy előfordul-e náluk mellékhatás, ha a körömvirág teáját alkalmazzák. Így a hivatalos források elővigyázatosságból azt tanácsolják, hogy ők inkább ne használják.

A körömvirág használata, elismertsége

A körömvirág tea hatásairól, felhasználásáról szóló írásomat ide kattintva érheted el.

Sebek gyógyítására, hámosításra, főleg lassan gyógyuló sebek, különféle fekélyek (pl. lábszárfekély), aranyér, bőrgyulladások kezelésére régóta használják.

  1. A hivatalos orvoslás kizárólag külsőleg javasolja a körömvirágot.
  2. A népi gyógyászatban a gyógynövény belsőleges alkalmazása is elterjedt, ilyenkor elsősorban gyomor- és nyombélfekély esetén hívták segítségül.

A körömvirág virágzata (Calendulae flos) hivatalosan elismert gyógynövényünk, így szerepel a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.

Ha tetszett a cikk, ez is érdekelhet

Hogy tetszett az írásom? Ha van kérdésed, bátran tedd fel lentebb hozzászólásként!

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, bátran küldd neki is! A megosztásokat is köszönöm.

További írásaimat az illóolajokkal kapcsolatban ide kattintva találod meg.

Ha a gyógynövények érdekelnek, róluk itt olvashatsz bővebben.

Felhasznált irodalom: EMA

Facebook
Pinterest

Szólj hozzá!

error: Ez a tartalom védett !!

AJÁNDÉK letölthető útmutató,
15 illóolajról, a pihentető
alváshoz

15 illóolaj + 7 alkalmazási mód + 8 e-mail
azonnal letölthető, gyakorlati ötletek álmatlanságra, szorongásra