Az illóolajok hatása a szaglásra – hogyan működik?

Az illóolajok hatása a szaglásra

Az illóolajok és a szaglás

Amikor illóolajokat párologtatsz, felmerülhet a kérdés: hogyan hat az illóolaj a szaglásodra? Miért tesz egy illat éberré, míg egy másik inkább megnyugtat? Miként jelenik meg a növények összetett illatanyaga, az illóolajok hatása a szaglásra?

Hogyan lehet felismerni szaglás útján a minőségi illóolajat? Összetett szaglórendszerünk működését, az illóolajok és a hormonok kapcsolatát mutatom be egyszerűsített formában.

Az illóolajok hatása a szaglásra: kis anatómia

Szaglórendszerünk több tízezer illatanyagot is képes azonosítani, ebből egyeseket tudatos, másokat tudatalatti szinten. Az orrüreg felső részén található a szaglónyálkahártya, több millió szaglósejttel. Ezek a szaglósejtek képesek arra, hogy a különböző illatokat (pl. a párologtatáskor gázneművé váló illóolajmolekulákat), azok illatinformációit a szaglóidegen keresztül, idegi ingerületként eljuttassák a limbikus rendszerbe és az agy magasabb szintű régióiba.

A szagok közvetlen kapcsolatban vannak az agy vezérlő részeivel, így akár fél másodpercen belül reakcióra késztethetik azokat. A limbikus rendszert nevezik még érzelmi agynak, “szaglóagynak“, ami az emberi agy egyik legősibb része. Ebből következik, hogy a megértés kizárásával, olyan ösztönös érzéseket, reakciókat kelthetnek itt a szagok, mint pl. motiváció, fájdalom, vonzalom, tanulékonyság.

A limbikus rendszer része az amygdala, aminek az öt érzékszervünk közül a szaglással van a legszorosabb kapcsolata, mert ide közvetlenül futnak be a szaglás ingerei. Fontos szerepe van pl. félelem esetén a érzelmi reakciók feldolgozásában és raktározásában.

Az amygdalának a limbikus rendszer másik részével, a hippokampusszal (hippocampus) együtt rendkívül fontos szerepe van a megtapasztalt események iránti emlékek kialakításában.

Az illóolajok és a hormonok kapcsolata

Az amygdala egyik fő kapcsolata a hipotalamusszal van, ami az agyalapi mirigy (hipofízis) felett található. A hipotalamusz érzelmi központ és a belső elválasztású mirigyeket is vezérli, így kapcsolódik össze az illathatás okozta érzelem és a hormonok termelődésének fokozódása vagy csökkenése.

Ez a szerv többek között az éhség, szomjúság, stressz, alvás és ébrenlét területeit, de a belső szervek simaizomzatát és a szívizom összehúzódását (szívritmust) is befolyásolja.

  • A hipotalamusz pl. a bergamott illóolajánál fájdalomcsillapító, hangulatjavító enkefalin hormon termelésére ösztönzi a hipofízist.
  • Az orvosi  levendula illóolaj belélegzésekor a nyugtatásért felelős szerotoninra ad ki parancsot.
  • Jázmin abszolút belélegzésekor az euforizáló endorfin hormon kiválasztódása fokozódik.

A hipotalamusz tehát hat a hipofízisre, mely utóbbi – többek között – a mellékvese szabályozója is.

  • A rozmaring illóolaj belélegzésekor ezért fokozódik a mellékvesében a noradrenalin hormon kiválasztása. A végén azt érezzük, hogy a rozmaring illata fokozza a vérnyomást, frissé, éberré tesz.
Azt javaslom tehát, hogy a megfelelő hatás érdekében már párologtatáskor is a minőségi illóolajat érdemes választanod.

Szintetikus anyagoktól, gyenge minőségű illóolajtól, illatolajtól nem várhatod ugyanazt az összetett, minőségi hatást, mint a 80-100 illatanyagot tartalmazó, orvosi levendula illóolaj esetében.

Hogyan lehet felismerni szaglás útján a minőségi illóolajat?

Egy szóval összefoglalva: gyakorlással. A mai világunkban a szaglás fontossága háttérbe szorult, míg a látás, látvány jelentősége megnövekedett (pl. a színes, figyelemfelkeltő reklámok, áruk révén), ezért a “szaglás gyakorlása” kissé szokatlanul hangozhat, de akkor is benned van a képesség. 

Ahogyan a maratont sem egy nap felkészülés után futod le, úgy a minőségi illóolajok és a gyenge utánzatok közötti különbségre is gyakorlással, “edzéssel” tudsz igazán ráérezni. Akad olyan, akinek ez szinte rögtön megy, de olyan is van, akinek ez több időbe telik.

Ha ezt a képességedet fejleszted, akkor a jövőben pl. egy gyenge minőségű illóolajat áruló cég, “a csapból is az folyik”-reklámáradata nem fog levenni a lábadról. Nem az ár (legyen az akár túl alacsony vagy túl magas, “biztos a legdrágább illóolaj a minőségibb”-felkiáltással) vagy a hangzatos reklámszöveg lesz a lényeg, hanem a te intuíciód.

Bízz a szaglásodban és a megérzésedben! Gondolj csak az olyan, szaglással kapcsolatos kifejezéseinkre, mint a “jó orra van hozzá”, “nem bírja a szagát se”, “valami bűzlik”, “kiszimatolja a dolgokat”. Ezek a szófordulatok is a szaglás és az intuíció szoros kapcsolatára utalnak.

A fejlett megérzés pedig nem csak függetlenséget, de biztonságérzetet is adhat, neked és szeretteidnek egyaránt. Így, hogy a fentiek alapján már tudod, mit jelent az illóolajok hatása a szaglásra, még tudatosabban használhatod az orrodat, és választhatod ki a megfelelő illóolajat a magad, vagy a szeretteid számára.

Illóolaj párologtatási ötletek

Érdekességek a szaglásunkról

Az összes érzékszervünk közül a szaglás rendelkezik a legösszetettebb működéssel. Az anyaméhben a szaglás fejlődik ki elsőnek a többi érzékszerv közül. Az alig pár hetes magzat már érzékeli maga körül a különböző szagokat, illatokat, később pedig emlékezhet rájuk.

Ha huzamosabb ideig érezzük ugyanazt az illatot, szagot a környezetünkben, egy idő után a szaglásunk “hozzászokhat”. Így nem érezzük már az illatot, annak ellenére, hogy az illóolajok hatása a szaglásra ettől még nagyon befolyásolhat minket. Az illat ugyanis ott van a levegőben és párologtatás esetén továbbra is hat ránk.

Az illóolajok hatása a szaglásra tudományosan megalapozottabb, mióta a szaglóreceptorok és a szaglórendszer feltérképezése terén történt felfedezésekért az amerikai Linda Buck és Richard Axel 2004-ben fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat kapott.

❓Hogy tetszett a cikk? Ha van kérdésed, bátran tedd fel lentebb hozzászólásként! Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, bátran küldd neki is! A megosztásokat is köszönöm.

További írásaimat az illóolajokkal kapcsolatban ide kattintva találod meg. Ha a gyógynövények érdekelnek, róluk itt olvashatsz bővebben.
Facebook
Pinterest

Szólj hozzá!

Ide írhatod be, ami érdekel:

Mire keresel megoldást?

INGYENES letölthető útmutató + 8 e-mail:

15 illóolaj a pihentető alvásért

Legnépszerűbb bejegyzések

Segítenek az illóolajok

Itt is megtalálsz:

AJÁNDÉK letölthető útmutató,
15 illóolajról, a pihentető alváshoz

15 illóolaj + 7 alkalmazási mód + 8 e-mail
azonnal letölthető, gyakorlati ötletek álmatlanságra, szorongásra

error: Ez a tartalom védett !!