A levendula illóolaj párologtatása – 5 okod is lehet rá

Levendula illóolaj párologtatása

Levendula illóolaj és a párologtatás

Ha nyugtató, ellazító, görcsoldó, stresszcsökkentő hatásra, jobb alvásra vágysz, ehhez a levendula illóolaj párologtatása az egyik legegyszerűbb, leghatékonyabb módszer.

A levendula illóolaj párologtatása – miért jó?

Az orvosi levendula illóolaját (Lavandula angustifolia P. Mill.) több területen is kutatási eredményekkel igazolva, sikeresen alkalmazzák. Amikor párologtatod, tudnod érdemes, hogy a következő problémákon segíthet:

  1. A mentális stressz okozta alvászavar, álmatlanság kezelésére alkalmazhatod, ekkor hosszú távú használat szükséges.
  2. A központi idegrendszer zavaraira ható, idegi nyugtató, kiegyensúlyozó illóolaj.
  3. Ebből következik, hogy a stressz okozta fejfájás, migrén kezelésére is beválhat.
  4. Stressz okozta emésztési zavarok (gyomorfájás, haspuffadás, hányinger) kezelésében is alkalmazhatod.
  5. Segít a rovarok, molyok elriasztásában.

Hogyan párologtass?

A szoba méretétől és a párologtatótól függően 4-7 csepp levendula illóolajat is tehetsz egyszerre a párologtatóba. Pár óránként ezt meg kell ismételni, egyéni érzékenységtől és igénytől függően. Az arányszámokat, mérlegelési szempontokat a gyertyás illóolaj párologtató esetén itt olvashatod, aroma diffúzornál pedig itt éred el.

Ha nappalra szeretnéd használni, akkor vele együtt érdemes párologtatni a felvidító, jó hangulatot varázsoló citrom illóolaját is, például  3-3 cseppet mindkettőből a diffúzorba rakva. A citrom illóolaj párologtatásáról itt olvashatsz bővebben. Így egy nyugtató, egyben felvidító illatfelhőt szimatolhatsz a levegőben.

A levendula illóolaj párologtatása várandós hölgyek környezetében, ha szeretik az illatát, akkor alacsony cseppszámban (2 cseppet a diffúzorba téve) javasolt.

A levendula illóolaj hatása – akár 29 problémádon is segíthet!

A levendula illóolaj hatása, felhasználása, ellenjavallatai, RECEPTEKKEL: kattints ide az erről szóló írásomért.

Melyik levendula illóolajat válaszd?

Sokféle levendula illóolaj található a piacon, de egyáltalán nem mindegy, melyiket, mire szeretnéd használni. Ezek között az ún. valódi, orvosi vagy másnéven keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia P. Mill.) illóolaja Európában a legelterjedtebb, gyógyászati célra felhasznált levendula fajta. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepel a levendula virága és az illóolaja (Lavandulae aetheroleum, Lavandulae flos). Számos kutatási eredménnyel bizonyították idegi nyugtató hatását. Ha a szorongás csökkentése, az ellazulás a fő célod, akkor a keskenylevelű levendula illóolaját javaslom beszerezni – természetesen minőségi forrásból.

További nyugtató illóolajok

  • Átfogó írást keresel a nyugtató illóolajokról? Szeretnéd tudni, hogy melyiket, mikor, hogyan használd? A nyugtató illóolajokról ide kattintva olvashatsz bővebben.
  • A levendula illóolaj párologtatása mellett egy másik, nyugalmat elősegítő illóolajat is keresel? A levendulánál erősebben, akár fél percen belül is segíthet a szorongás csökkentésében a nárdus (nárd, nárdfű) illóolaja. A nárdusról szóló írásomat ide kattintva éred el.
  • Kifejezetten nőknek segít a geránium illóolaja, akár a levendula illóolajjal együtt használva. Miben támogat és hogyan? Kiderül a  másik írásomból, konkrét recepttel, ide kattintva.
  • Szeretnél inkább egy nyugtató, gyógynövényes teát inni? Olyan teakeveréket javaslok, amiben szerepel a macskagyökér. Hogyan és miért hat a macskagyökér? Az erről szóló bejegyzésemet itt olvashatod.

❓Hogy tetszett a cikk? Ha van kérdésed, bátran tedd fel lentebb hozzászólásként!

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, bátran küldd neki is! A megosztásokat, “like”-okat is köszönöm.

További írásaimat az illóolajokkal kapcsolatban ide kattintva találod meg.

Ha a gyógynövények érdekelnek, róluk itt olvashatsz bővebben.

Felhasznált szakirodalom: EMA monográfia, NCBI

Facebook
Pinterest

Szólj hozzá!

Ide írhatod be, ami érdekel:

Mire keresel megoldást?

INGYENES letölthető útmutató + 8 e-mail:

15 illóolaj a pihentető alvásért

Legnépszerűbb bejegyzések

Segítenek az illóolajok

Itt is megtalálsz:

AJÁNDÉK letölthető útmutató,
15 illóolajról, a pihentető alváshoz

15 illóolaj + 7 alkalmazási mód + 8 e-mail
azonnal letölthető, gyakorlati ötletek álmatlanságra, szorongásra

error: Ez a tartalom védett !!