A levendula illóolaj párologtatása

Levendula illóolaj párologtatása

Levendula illóolaj és a párologtatás

Ha nyugtató, ellazító, görcsoldó, stresszcsökkentő hatásra, jobb alvásra vágysz, ehhez a levendula illóolaj párologtatása az egyik legegyszerűbb, leghatékonyabb módszer.

A levendula illóolaj párologtatása – miért jó?

Az orvosi levendula illóolaját (Lavandula angustifolia P. Mill.) több területen is kutatási eredményekkel igazolva, sikeresen alkalmazzák. Amikor párologtatod, tudnod érdemes, hogy a következő problémákon segíthet:

  • A mentális stressz okozta alvászavar, álmatlanság kezelésére alkalmazhatod, ekkor hosszú távú használat szükséges.
  • A központi idegrendszer zavaraira ható, idegi nyugtató, kiegyensúlyozó illóolaj.
  • Ebből következik, hogy a stressz okozta fejfájás, migrén kezelésére is beválhat.
  • Stressz okozta emésztési zavarok (gyomorfájás, haspuffadás, hányinger) kezelésében is alkalmazhatod.
  • Segít a rovarok, molyok elriasztásában.

Hogyan párologtass?

A szoba méretétől és a párologtatótól függően 4-7 csepp levendula illóolajat is tehetsz egyszerre a párologtatóba. Pár óránként ezt meg kell ismételni, egyéni érzékenységtől és igénytől függően. Az arányszámokat, mérlegelési szempontokat a gyertyás illóolaj párologtató esetén itt olvashatod, aroma diffúzornál pedig itt éred el.

Ha nappalra szeretnéd használni, akkor vele együtt érdemes párologtatni a felvidító, jó hangulatot varázsoló citrom illóolaját is, például  3-3 cseppet mindkettőből a diffúzorba rakva. A citrom illóolaj párologtatásáról itt olvashatsz bővebben. Így egy nyugtató, egyben felvidító illatfelhőt szimatolhatsz a levegőben.

A levendula illóolaj párologtatása várandós hölgyek környezetében, ha szeretik az illatát, akkor alacsony cseppszámban (2 cseppet a diffúzorba téve) javasolt.

A levendula illóolaj hatása – LISTA

Erre egy külön bejegyzést szántam, annyira széleskörűen alkalmazhatod. Ide kattintva éred el a teljes cikket.

Melyik illóolajat válaszd?

Sokféle levendula illóolaj található a piacon, de egyáltalán nem mindegy, melyiket, mire szeretnéd használni. Ezek között az ún. valódi, orvosi vagy másnéven keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia P. Mill.) illóolaja Európában a legelterjedtebb, gyógyászati célra felhasznált levendula fajta. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepel a levendula virága és az illóolaja (Lavandulae aetheroleum, Lavandulae flos). Számos kutatási eredménnyel bizonyították idegi nyugtató hatását. Ha a szorongás csökkentése, az ellazulás a fő célod, akkor a keskenylevelű levendula illóolaját javaslom beszerezni – természetesen minőségi forrásból.

További olvasnivalók

A levendula illóolaj párologtatása mellett egy másik, nyugalmat elősegítő illóolajat is keresel? A levendulánál erősebben, akár fél percen belül is segíthet a szorongás csökkentésében a nárdus (nárd, nárdfű) illóolaja. A nárdusról szóló írásomat ide kattintva éred el.

Kifejezetten nőknek segít a geránium illóolaja, akár a levendula illóolajjal együtt használva. Miben támogat és hogyan? Kiderül a  másik írásomból, konkrét recepttel, ide kattintva.

Szeretnél inkább egy nyugtató, gyógynövényes teát inni? Olyan teakeveréket javaslok, amiben szerepel a macskagyökér. Hogyan és miért hat a macskagyökér? Az erről szóló bejegyzésemet itt olvashatod.

❓Hogy tetszett a cikk? Ha van kérdésed, bátran tedd fel lentebb hozzászólásként!

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, bátran küldd neki is! A megosztásokat, “like”-okat is köszönöm.

További írásaimat az illóolajokkal kapcsolatban ide kattintva találod meg.

Ha a gyógynövények érdekelnek, róluk itt olvashatsz bővebben.

Felhasznált szakirodalom: EMA monográfia, NCBI

Facebook
Pinterest

Szólj hozzá!

error: Ez a tartalom védett !!

AJÁNDÉK letölthető útmutató,
15 illóolajról, a pihentető
alváshoz

15 illóolaj +7 alkalmazási mód + 8 e-mail
azonnal letölthető, gyakorlati ötletek álmatlanságra, szorongásra