Mire jó a levendula illóolaj?

Az egyik legismertebb – ha nem a legismertebb – gyógynövényünk, aromaterápiás növényünk az orvosi levendula (Lavandula angustifolia Mill.). Annyi mindenre hatékony a különböző írások szerint, hogy felvetődik a kérdés: mi ebből az igaz? Valójában mi a levendula illóolaj hatása?

A levendula illóolaj hatása

Legfontosabb hatóanyagai: linalyl acetate, linalool, az ún. észterek csoportjából. Nagyrészt ezeknek köszönheti nyugtató, altató, görcsoldó hatását, de kiváló fertőtlenítő is. Az alábbi felsorolásnál figyelembe vettem a hivatalos és a népi orvoslás ajánlásait is. Nézzük sorban, mikor-mire használhatod a levendula illóolajat:

  • Ideges eredetű alvászavarok, nyugtalanság, túlzott aggódás, hangulat ingadozás, stressz
  • Magas vérnyomásra (ideges eredetű)
  • Ideges eredetű emésztőszervi panaszok: gyomorbántalmak
  • Fájdalomcsillapításra: számos területen (gyomor, fej, ízület stb.)
  • Izom- és ízületi gyulladások, izomláz
  • Sebgyógyítő, fertőtlenítő
  • Vírus-, baktérium- és parazitaölő
  • Légúti betegségek: köhögés, nátha, bronchitis
  • Nőket segítő illóolaj: fehérfolyás ellen, menstruációs vérzés serkentő, hasi görcsöket nyugtató hatása miatt, PMS idején
  • A fejbőr betegségeire: hajkorpásodás
  • Rovarriasztó, rovarirtó
  • Szoba- és légtér illatosítására, szagtalanításra

Hogyan használhatod?

Két egyszerű módszert emelnék ki:

  1. A levendula illóolaj hatása már párologtatva is érvényesül. Az erről szóló, részletes cikkemet ide kattintva találod.
  2. Ha ezt éppen nem tudod kivitelezni, fogd az üvegcsét és közel hajolva, többször, hosszan és mélyen lélegezd be. A csuklódra is cseppenthetsz belől 1-2 cseppet (ha nem lép fel tőle bőrirritáció), majd onnan is belélegezheted.

Mire figyelj a levendula illóolajnál?

  • Több néven is találkozhatsz a növénnyel, az angolszász, francia vagy akár a magyar nyelvterületen: keskenylevelű, valódi, közönséges, szagos, angol, francia vagy orvosi levendula. Ezenkívül számos hibrid és nem hibrid faja is létezik a levendulának, de tovább nem bonyolítom, ígérem 🙂.

Ez a sok név zavaró lehet, így azt javaslom, hogy ha tényleg orvosi levendula illóolajat szeretnél, mindig ezt a latin nevet keresd az üvegcse címkéjén: Lavandula angustifolia. Ez a név egységesen kell, hogy szerepeljen minden olyan üvegcsén, ami terápiás célra alkalmazott, orvosi levendula illóolajat tartalmaz. FONTOS: ez a latin felirat szükséges, de nem elégséges feltétel a terápiás célú illóolaj felismeréséhez.

  • Megbízható, hivatalos kutatási eredmények hiányában terhesség és szoptatás idején inkább kerüld a bőrrel érintkező használatát.
  • Felhasználását tekintve, biztonságosnak mondott illóolaj, mégis ügyelj arra, hogy a maximálisan alkalmazható, napi mennyiséget ne lépd túl.
  • Az egyéni érzékenység megállapítására: első alkalommal érdemes a belső könyökhajlatra egy cseppet tenni. Ha a bőrödön 12 óra múlva sem látsz változást (bőrpír, viszketés), akkor utána használhatod is.

Mivel társíthatod a levendula illóolajat?

  1. Az édesnarancs illóolajával remek párost alkothatnak. Az édesnarancs illóolajról ide kattintva olvashatsz részletesebben.
  2. A citromhéj illóolaj is kitűnő választás lehet. Erről az illóolajról itt találsz bővebb információt.

Érdekességek a levendula illóolajról

Már az ősi druidák is használták a levendulavirágot, szerelmi bájital készítéséhez. Levegőtisztításra, illatosításra, a boszorkányok, ártó szellemek elűzésére, a pestisjárványok idején, de akár a tetvesség megelőzésére is alkalmazták az évszázadok során.

Az orvosi levendula igazából félcserje, amely akár 50 cm magasra is megnő. Dél-Európából származik, így a szárazságtűrő, meleg- és fényigényes növény. Hazánkban is sokfelé termesztik, illóolaj lepároló üzemek szomszédságában, gondoljunk csak Tihanyra vagy Pannonhalmára. A Tihanyi-félsziget levendulaültetvényeihez a franciaországi Provence-ból rendelték a szaporítóanyagot.

Illatszerekben, kozmetikai termékekben használják, de a gasztronómia is felfedezte, így süteményekben, lekvárokban, olajokban, szörpökben is találkozhatsz vele.

A levendula illóolaj hatása, bemutatása bekerült a hivatalos orvoslás ajánlásai közé: ESCOP- és WHO-monográfia készült róla. Hazánkban pedig a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is megtalálod.

 

❓Hogy tetszett a cikk? Ha van kérdésed, bátran tedd fel lentebb hozzászólásként!

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, bátran küldd neki is! A megosztásokat, “like”-okat is köszönöm.

További írásaimat az illóolajokkal kapcsolatban ide kattintva találod meg.

Ha a gyógynövények érdekelnek, róluk itt olvashatsz bővebben.

Kép forrása: Piqsel

Felhasznált szakirodalom, monográfia: AARM, EMA

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Ez a weboldal HTTP sütiket használ. Ahhoz, hogy ez kényelmesebbé tegye neked a böngészést, kattints az "Elfogadom" gombra. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás