Immunerősítő gyógynövények – 6+1 is segíthet

Immunerősítő gyógynövények

Melyek azok az immunerősítő gyógynövények?

Egy műtét vagy komolyabb betegség után lábadozol és még gyenge vagy? Napi szinten rengeteg stressz ér, alacsony az energiaszinted? Nyakadon a hideg, őszi-téli idő, a szokásos influenzaszezonnal, köhögéssel, megfázással, amit szeretnél elkerülni? Az immunerősítő gyógynövények hatékonyan támogathatnak, hogy megerősödve nézz szembe a kihívásokkal.

Erős szervezet – megfelelő életmód

A legyengült szervezet felerősítéséért elengedhetetlen az életmódbeli változás! A természetes immunerősítés módszerei, a gyógynövények segíthetnek abban, hogy ellenállóbb legyen a szervezeted a napi kihívások, így akár az újabb betegségek ellen.

Melyek azok az immunerősítő gyógynövények?

  1. Fehér fagyöngy (Viscum album) – Hogyan készítsd el a teáját? Milyen szempontokra figyelj a fagyöngynél? Kattints ide a válaszokért.
  2. Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea):
    • Általában készítmény formájában érhető el, ezért az adagolást és az esetleges ellenjavallatokat annak tájékoztatójában megtalálod.
  3. Körömvirág (Calendula officinalis) – Milyen esetekben és hogyan használhatod a körömvirágot? Itt olvashatod a részleteket.
  4. Kamilla (Matricaria chamomilla), másnéven orvosi székfű – A kamilla hatásairól, fogyasztásáról ide kattintva olvashatsz bővebben.
  5. Cickafarkfű (Achillea millefolium) – Magyarországon a 2022-es év gyógynövényének választották – nem véletlenül: a cickafark hatásairól, felhasználásáról itt olvashatsz bővebben.
  6. Orbáncfű (Hypericum perforatum) – Idegrendszeri nyugtató hatása közismert. Hogyan fogyaszd az orbáncfüvet? Milyen szempontokra figyelj? Kattints ide a válaszokért.

+ 7. Habár nem gyógynövény, mégis a természetes immunerősítés “bajnoka” a propolisz, a méhek fertőtlenítőszere, ezért feltétlenül meg szerettem volna említeni.

  • Pontosan mi is az a propolisz? Miért hatásos?
  • Tudtad, hogy akár 12+1 problémára is beválhat a propolisz csepp?
  • Mikor és hogyan fogyaszthatod a propolisz cseppet?
  • Kinek tilos?
  • A részletes válaszokat a propolisz cseppről, itt találod.

Az immunerősítő gyógynövények mellett, ez is érdekelhet:

  1. Az immunrendszered gyengülését az is okozhatja, ha stresszes életed van, sokszor vagy kimerült, erőtlen. Ebben az esetben – az immunerősítő gyógynövények mellett – javaslom a nyugtató illóolajok használatát. Egyszerűbb, mint gondolnád: a nyugtató illóolajokról ide kattintva tudhatsz meg többet.
  2. További természetes immunerősítő megoldások a vírusölő illóolajok: itt olvashatsz ezekről részletesen.
  3. Gyógytea köhögésre: akár száraz, akár hurutos köhögésben szenvedsz, kapsz rá megoldást! Itt olvashatsz erről bővebben.

Hogyan támogathatod még a szervezetedet?

  • Életmódbeli változtatás;
  • Káros szenvedélyek (dohányzás, alkohol, tudatmódosító szerek) abbahagyása;
  • Stressz csökkentése, depressziós hangulatok elhagyása;
  • Minél több, örömteli pillanat a mindennapok során;
  • Rendszeres sport;
  • Megfelelő táplálkozás;
  • Egészségesebb lakókörnyezet;
  • Megfelelő alvás;
  • Megfelelő testsúly elérése.

Érdekességek a bíbor kasvirágról

Eredeti hazája Észak-Amerika, ahonnan testvérfaja, a keskenylevelű kasvirág (Echinacea angustifolia) is származik. Az immunerősítő gyógynövények listájában mindkét kasvirág szerepel.

Az amerikai őslakosok, az indiánok régóta használják különböző sebek kezelésére, csípések, kígyómarás ellen, de akár fogfájás esetén is. “Vértisztító”, méregtelenítő tulajdonságát is már évszázadokkal ezelőtt felfedezték.

Rendszertani neve, az Echinacea, a görög eredetű echinos szóból származik, aminek a jelentése: sün. A megnevezés utal a virág szúrós közepére, amit itt, ennek a bejegyzésnek a képén is láthatsz kinagyítva.

Mint a képen is látszik, a bíbor kasvirág vonzza a méheket és a lepkéket. Mutatós növény, bíborszínű virágokkal, és akár 150 cm magasra is megnőhet. Éppen ezért a kertészek is előszeretettel ültetik el a bíbor kasvirágot a szegélyek mentén.

❓Hogy tetszett a cikk? Ha van kérdésed, bátran tedd fel lentebb hozzászólásként!

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, bátran küldd neki is! A megosztásokat is köszönöm.

További írásaimat az illóolajokkal kapcsolatban ide kattintva találod meg.

Ha a gyógynövények érdekelnek, róluk itt olvashatsz bővebben.

Felhasznált szakirodalom: WHO

Facebook
Pinterest

Szólj hozzá!

AJÁNDÉK letölthető útmutató:
15+1 NYUGTATÓ gyógynövény, 95 mellékhatása

– ha biztonságosan szeretnéd használni a nyugtató gyógynövényeket

– azonnal letölthető útmutató + 8 db e-mail

error: Ez a tartalom védett !!