A gyertyás illóolaj párologtató használata – 8 dologra figyelj

A gyertyás illóolaj párologtató használata

Illóolaj párologtatás gyertyával

Hogyan tudod ezt kihasználni az aromaterápia és a párologtatás jelentőségét az otthonodban, munkahelyeden? Erre a gyertyás illóolaj párologtató használata (másnéven mécses vagy kerámia illóolaj párologtató) jelenti az egyik lehetőséget, ami a párologtatás egyszerű, viszonylag olcsó módja. Mire érdemes figyelni, mit kellene betartani a biztonságos és hatékony párologtatásért?

Mire figyelj a gyertyás illóolaj párologtató használatánál?

A gyertyás vagy kerámia párologtató (másnéven illatlámpa) tetején egy tálka van, amibe elegendő vizet kell önteni, majd abba csepegtetni az illóolajat. A tálka alatt egy égő gyertyát (illatmentes teamécsest) kell elhelyezni. Elegendő hő hatására az illóolajok párologni kezdenek, majd illatuk egyre erősebben érezhető a levegőben. Ezekre a szempontokra figyelj, amikor használod a mécses illóolaj párologtatót:

 • A gyertyás illóolaj párologtató anyaga: javaslom, hogy mázas kerámia legyen, illetve olyan, amin nem szivárog át a víz.
 • A tálka mérete: elég nagy legyen ahhoz, hogy melegítéskor ne repedjen meg.
 • Az illóolajok egyik tulajdonsága, hogy illékonyak. Ahogy növekszik a hőmérsékletük, úgy a párolgásuk, illékonyságuk miatt egyre erősebben illatoznak – de vigyázat: nem szabad őket túlmelegíteni! Legtöbbjüknek kb. 50 Celsius fokra van szüksége ahhoz, hogy illatanyagaikat a legjobban tudják kibontakoztatni a levegőben.
 • A kerámia illóolaj párologtató vize ne fogyjon ki a tálkából és semmiképpen se kezdjen el forrni.  A túlmelegített illóolajok, ha a víz is elpárolgott, a tálka falára éghetnek, “illatuk” pedig igen kellemetlen, akár egészségre ártalmas is lehet, ahogy a levegőből a tüdőnkbe kerül.
 • Ezek után felmerül a kérdés: vajon mennyit ártunk az egészségünknek, ha szintetikus, 400 Ft-os illatolajokkal, parfümolajokkal, gyenge, hamisított illóolajokkal párologtatunk? Ezek a készítmények már alapból nem tartalmaznak az illóolajokra jellemző, jótékony hatású vegyületeket. Mi történik akkor a levegőben, ha ezeket még túl is melegítjük?
 • Biztonságos használat: a párologtató hőforrása egy gyertya (ezért is hívják mécses illóolaj párologtatónak), ettől a párologtató túlmelegedhet, az illóolajok pedig gyúlékonyak. Így kisgyerekek, háziállatok, beteg személyek közelében, tűzveszélyes helyen ne használd a párologtatót, ahol esetleg elérhetik a forró párologtatót.
 • Rendszeresen tisztítsd ki a párologtatód tálkáját, főleg, ha más-más illatokat szeretnél párologtatni.
 • Használat közben ne hagyd felügyelet nélkül a gyertyás illóolaj párologtatót!

Hány csepp illóolajat tegyél bele?

A gyertyás illóolaj párologtató használata esetén azt javaslom, hogy mindig hallgass a megérzéseidre azzal kapcsolatban, hogy hány cseppet tegyél a párologtató edény tartójába. 3-5, de akár 10 csepp illóolajat is használhatsz egyszerre. Erre nincs szabály, mert nagyon sok tényezőtől függ, úgy mint a párologtatás céljától, időtartamától, a szoba nagyságától, a szobában tartózkodó személyektől (csecsemők, kisgyerekek, idősek, betegek, háziállatok), a párologtató edény minőségétől, méretétől, helyzetétől.

Egyéb párologtatási megoldás lehet télen, a bekapcsolt fűtőtesten elhelyezett, felakasztott párologtató edény, ahol a vízbe kell cseppenteni az illóolajat.

A párologtatás másik módja – aroma diffúzor

A párologtatás másik, biztonsági okokból megfelelőbb, sok szempontból ideálisabb, de drágább módja az elektromos illóolaj párologtató (aroma diffúzor) használata. Mégis, mire jó az aroma diffúzor? Fajtái, használata, tisztítása – az aroma diffúzorról szóló, részletes írásomat ide kattintva érheted el.

Illóolaj párologtatási ötletek

 1. Ha friss gondolatokra, éber figyelemre van szükséged, illóolajos párologtatásért ajánlom figyelmedbe ezt a bejegyzésemet, a koncentráció fejlesztéséről.
 2. A teafa illóolaj párologtatása kézenfekvő megoldást jelenthet neked a vírusos időkben. Az erről szóló írásomat ide kattintva olvashatod el.
 3. Levegő fertőtlenítésben a citromhéj illóolaja segíthet hatékonyan. Itt érheted el a citromhéj illóolaj párologtatásáról szóló bejegyzésemet.
 4. Alvászavar, álmatlanság, túlzott aggódás gyötör? Próbáld ki az orvosi levendula párologtatását, melyről ide kattintva olvashatsz részletesen.
 5. A nyugtató illóolajok érdekelnek? Átfogó írásomban bővebben olvashatsz a nyugtató illóolajokról, amelyet itt érhetsz el.

Ha tetszett a cikk, ez is érdekelhet

Miért érdemes már párologtatáskor is minőségi illóolajat választanod, már a gyertyás illóolaj párologtató használata közben is? Hogyan hatnak az illóolaj molekulák a szaglásunkon keresztül ránk? A válaszokat az illóolajok és szaglás kapcsolatáról szóló bejegyzésemben olvashatod, amelyet ide kattintva érhetsz el.

❓Hogy tetszett a cikk? Ha van kérdésed, bátran tedd fel lentebb hozzászólásként!

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, bátran küldd neki is! A megosztásokat is köszönöm.

További írásaimat az illóolajokkal kapcsolatban ide kattintva találod meg.

Ha a gyógynövények érdekelnek, róluk itt olvashatsz bővebben.

Facebook
Pinterest

Szólj hozzá!

Ide írhatod be, ami érdekel:

Mire keresel megoldást?

INGYENES letölthető útmutató + 8 e-mail:

15 illóolaj a pihentető alvásért

Legnépszerűbb bejegyzések

Segítenek az illóolajok

Itt is megtalálsz:

AJÁNDÉK letölthető útmutató,
15 illóolajról, a pihentető alváshoz

15 illóolaj + 7 alkalmazási mód + 8 e-mail
azonnal letölthető, gyakorlati ötletek álmatlanságra, szorongásra

error: Ez a tartalom védett !!