A gyertyás illóolaj párologtató használata

A gyertyás illóolaj párologtató használata

Illóolaj párologtatás gyertyával

Hogyan tudod ezt kihasználni az aromaterápia és a párologtatás jelentőségét az otthonodban, munkahelyeden? Erre a gyertyás illóolaj párologtató használata (másnéven mécses vagy kerámia illóolaj párologtató) jelenti az egyik lehetőséget, ami a párologtatás egyszerű, viszonylag olcsó módja. Mire érdemes figyelni, mit kell betartani a biztonságos és hatékony párologtatásért?

Mire figyelj a gyertyás illóolaj párologtató használatánál?

A gyertyás vagy kerámia párologtató (másnéven illatlámpa) tetején egy tálka van, amibe elegendő vizet kell önteni, majd abba csepegtetni az illóolajat. A tálka alatt egy égő gyertyát (illatmentes teamécsest) kell elhelyezni. Elegendő hő hatására az illóolajok párologni kezdenek, majd illatuk egyre erősebben érezhető a levegőben. Ezekre a szempontokra figyelj, amikor használod:

  • A gyertyás illóolaj párologtató anyaga: javaslom, hogy mázas kerámia legyen, illetve olyan, amin nem szivárog át a víz.
  • A tálka mérete: elég nagy legyen ahhoz, hogy melegítéskor ne repedjen meg.
  • Az illóolajok egyik tulajdonsága, hogy illékonyak. Ahogy növekszik a hőmérsékletük, úgy a párolgásuk, illékonyságuk miatt egyre erősebben illatoznak – de vigyázat: nem szabad őket túlmelegíteni! Legtöbbjüknek kb. 50 Celsius fokra van szüksége ahhoz, hogy illatanyagaikat a legjobban tudják kibontakoztatni a levegőben.
  • A kerámia illóolaj párologtató vize ne fogyjon ki a tálkából és semmiképpen se kezdjen el forrni.  A túlmelegített illóolajok, ha a víz is elpárolgott, a tálka falára éghetnek, “illatuk” pedig igen kellemetlen, akár egészségre ártalmas is lehet, ahogy a levegőből a tüdőnkbe kerül.
  • Ezek után felmerül a kérdés: vajon mennyit ártunk az egészségünknek, ha szintetikus, 400 Ft-os illatolajokkal, parfümolajokkal, gyenge, hamisított illóolajokkal párologtatunk? Ezek a készítmények már alapból nem tartalmaznak az illóolajokra jellemző, jótékony hatású vegyületeket. Mi történik akkor a levegőben, ha ezeket még túl is melegítjük?
  • Biztonságos használat: a párologtató hőforrása egy gyertya (ezért is hívják mécses illóolaj párologtatónak), ettől a párologtató túlmelegedhet, az illóolajok pedig gyúlékonyak. Így kisgyerekek, háziállatok, beteg személyek közelében, tűzveszélyes helyen ne használd a párologtatót, ahol esetleg elérhetik a forró párologtatót.
  • Rendszeresen tisztítsd ki a párologtatód tálkáját, főleg, ha más-más illatokat szeretnél párologtatni.
  • Használat közben ne hagyd felügyelet nélkül a gyertyás illóolaj párologtatót!

További javaslataim

A gyertyás illóolaj párologtató használata esetén, szerintem mindig hallgass a megérzéseidre, hogy hány cseppet tegyél a párologtató edény tartójába. 3-5, de akár 10 csepp illóolajat is használhatsz egyszerre. Erre nincs szabály, mert nagyon sok tényezőtől függ, úgy mint a párologtatás céljától, időtartamától, a szoba nagyságától, a szobában tartózkodó személyektől (csecsemők, kisgyerekek, idősek, betegek, háziállatok), a párologtató edény minőségétől, méretétől, helyzetétől.

Egyéb párologtatási megoldás lehet télen, a bekapcsolt fűtőtesten elhelyezett, felakasztott párologtató edény, ahol a vízbe kell cseppenteni az illóolajat.

A párologtatás másik, biztonsági okokból megfelelőbb, sok szempontból ideálisabb, de drágább módja az elektromos illóolaj párologtató (aroma diffúzor) használata.

Párologtatási ötletek

Ha friss gondolatokra, éber figyelemre van szükséged, illóolajos párologtatásért ajánlom figyelmedbe ezt a bejegyzésemet, a koncentráció fejlesztéséről.

❓Hogy tetszett a cikk? Ha van kérdésed, bátran tedd fel lentebb hozzászólásként!

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, bátran küldd neki is! A megosztásokat, “like”-okat is köszönöm.

További írásaimat az illóolajokkal kapcsolatban ide kattintva találod meg.

Ha a gyógynövények érdekelnek, róluk itt olvashatsz bővebben.

Facebook
Pinterest

Szólj hozzá!

error: Ez a tartalom védett !!

AJÁNDÉK letölthető útmutató,
15 illóolajról, a pihentető
alváshoz

15 illóolaj +7 alkalmazási mód + 8 e-mail
azonnal letölthető, gyakorlati ötletek álmatlanságra, szorongásra