Az aroma diffúzor előnyei

Korábbi bejegyzésemben már kitértem az illóolaj párologtatás egyfajta lehetőségére, a gyertyás illóolaj párologtatóra (erről itt olvashatsz bővebben). A minőségi illóolajok légtérbe juttatásának jóval ideálisabb módja az aroma diffúzor, ami az ultrahang (nagy frekvenciájú rezgés) segítségével juttatja a levegőbe az illóolajokat, molekulákra bontva azokat.

Mire jó az aroma diffúzor?

Az aromaterápia eszköze, az illóolajok párologtatása számos élethelyzetünkre hatással lehet, mint pl.:

 • hangulatjavítás, jó közérzet támogatása,
 • a stressz és a szorongás tüneteinek csökkentése,
 • nyugodt légkör kialakítása,
 • alvászavarok kezelése (pl. nyugtalan, szakadozott alvás)
 • fájdalomcsillapítás,
 • koncentráció, teljesítmény fejlesztése,
 • önbizalom fejlesztése, a magunkba vetett hit erősítése
 • vágyfokozás, afrodiziákum-szerű hatás
 • légúti panaszok ellen (az illóolajok antibakteriális, antivirális hatását kihasználva) stb.

Arról, hogy az illóolajok párologtatása miért hat ránk a szaglásunkon keresztül, ebben a bejegyzésben részletesen is írtam.

Hány csepp illóolajat tegyél bele?

Mindenekelőtt hallgass a megérzéseidre: 3-5, de akár 7-8 csepp illóolajat is használhatsz egyszerre. Konkrét szabály erre nincs, mert nagyon sok tényezőtől függ, hogy hány cseppet tegyél a diffúzorba. Érdemes figyelembe venni a diffúzor fajtáját (ld. lentebb), a párologtatás célját, időtartamát, a szoba nagyságát, a szobában tartózkodó személyeket (csecsemők, kisgyerekek, idősek, betegek, háziállatok), a párologtató edény minőségét, méretét, helyzetét…

Az aroma diffúzor előnyei

Az aroma diffúzor a gyertyás illóolaj párologtatóhoz képest számtalan előnnyel rendelkezik. Az ultrahangos technológiának és a modern kialakításának köszönhetően felsorolom, hogy mire jó az aroma diffúzor:

 • Biztonságos: a működéséhez nem gyertyára van szükség, nyílt lángra, hanem elektromos áramra, így gyerekek közelében is használható.
 • Nem bocsát ki hőt, ezért nem égeti meg az illóolajat (míg a gyertyás párologtatásnál fennáll ennek a veszélye), így nem lesz égett, akár egészségre ártalmas szag a levegőben. Az aroma diffúzor hatására az illóolaj szerkezetváltozás, minőségi romlás nélkül kerül a levegőbe.
 • Számos diffúzor különböző fényhatásokra is képes (pl. különböző színek váltakozása vagy a fényerő állíthatósága), ami tovább javíthat a közérzeteden.
 • Lakásdekorációs elemmé is válhat: változatos anyagból készülhet (pl. kerámia, üveg, bambusz, fa), különféle forma- és színvilág jellemezheti
 • Egyéb állítható funkciói is lehetnek, pl. hangparancsokra reagál vagy időzítővel rendelkezik.

Az aroma diffúzorok fajtái

Vizes diffúzor: a benne lévő tartályba egy kevés vizet teszel, majd abba csepegteted illóolajat.

Száraz diffúzor (másnéven illóolaj porlasztó): ehhez nem kell víz, az illóolaj molekulák egy csövön keresztül terjednek szét a levegőben. Erőteljes hatása van, így általában nagy légtérben érdemes használni. Drágább a vizes diffúzornál és nehezebb a karbantartása, tisztítása.

+ USB illóolaj párologtató: USB csatlakozóról, pl. a laptopodról, otthon, a munkahelyeden, az autódban is használhatod ezt a kis méretű aroma diffúzort. Víz nélkül, kizárólag illóolaj hozzáadásával működik.

Bármelyik diffúzort is választod, vásárlás előtt alaposan tanulmányozd át a jellemzőket, pl. mennyire hangos működés közben, milyen nagy a tartálya, hány óráig tud egy víztartály feltöltéssel párologtatni, mi az ajánlott szobaméret, hol fogod használni (hálószoba, iroda stb.).

Egyéb tudnivalók

A vizes aroma diffúzor nem használható párásítóként, mert az aroma diffúzor nem magát a vizet, hanem a bele csepegtetett illóolaj molekuláit juttatja a levegőbe, mikrocseppek formájában. Minimális, elenyésző mértékben párásítja ugyan a szoba levegőjét, de ez nem elég, ha a párásítás a célod. A szoba páratartalmának befolyásolására a párásító készülék alkalmas.

A vírusok elleni illóolajok párologtatásáról itt olvashatsz bővebben.

Ha nyugalmat szeretnél, egy kicsit lecsendesíteni a gondolataidat, akkor a nárdus illóolaját ajánlom, amelyről itt olvashatsz bővebben.

 

❓Hogy tetszett a cikk? Ha van kérdésed, bátran tedd fel lentebb hozzászólásként!

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, bátran küldd neki is! A megosztásokat, “like”-okat is köszönöm.

További írásaimat az illóolajokkal kapcsolatban ide kattintva találod meg.

Ha a gyógynövények érdekelnek, róluk itt olvashatsz bővebben.

error: Content is protected !!