Mire jó az aroma diffúzor? – 9 területen is segíthet!

Mire jó az aroma diffúzor?

Az aroma diffúzor előnyei, tisztítása, használata, fajtái

A minőségi illóolajok légtérbe juttatásának ideális módja az aroma diffúzor, másnéven elektromos párologtató, illóolaj diffúzor.

A diffúzor szó jelentése: szétszóródás, terjedés. Ez logikus is, hiszen a diffúzor működése röviden: az ultrahang (nagy frekvenciájú rezgés) segítségével juttatja a levegőbe az illóolajokat, molekulákra bontva azokat.

Az aroma diffúzor hatását, használatát, működését, előnyeit, típusait, tisztítását részletezem ebben az írásomban. Pontosan mire jó az aroma diffúzor? Mennyi illóolaj kell a diffúzorba? Kitérek a párásító és az aroma diffúzor összehasonlítására is.

Mire jó az aroma diffúzor?

Az aromaterápia eszköze, az illóolajok párologtatása számos élethelyzetünkre pozitív hatással lehet, úgy mint:

 1. hangulatjavítás, jó közérzet támogatása,
 2. a stressz és a szorongás tüneteinek csökkentése,
 3. nyugodt légkör kialakítása,
 4. alvászavarok kezelése (pl. nyugtalan, szakadozott alvás)
 5. fájdalomcsillapítás,
 6. koncentráció, teljesítmény fejlesztése,
 7. önbizalom fejlesztése, a magunkba vetett hit erősítése
 8. vágyfokozás, afrodiziákum-szerű hatás
 9. légúti panaszok ellen (az illóolajok antibakteriális, antivirális /vírusölő/, légfertőtlenítő hatását kihasználva)

Miért hatásos, ha illóolajat aroma diffúzorban párologtatunk? Hogyan hat ránk? A választ ebben a bejegyzésemben olvashatod.

Hány csepp illóolajat tegyél bele?

Az ultrahangos aroma diffúzor használata egyszerűen elsajátítható. Mennyi illóolaj kell a diffúzorba? Javaslom, hogy hallgass a megérzéseidre: 3-5, de akár 7-8 csepp illóolajat is használhatsz egyszerre. Konkrét szabály erre nincs, mert nagyon sok tényezőtől függ, hogy hány cseppet tegyél a diffúzorba. A diffúzor használata esetén érdemes végiggondolni az alábbiakat:

 • a diffúzor fajtáját (ld. lentebb),
 • a használni kívánt  illóolajat,
 • a párologtatás célját,
 • időtartamát,
 • a szoba nagyságát,
 • a szobában tartózkodó személyeket (csecsemők, kisgyerekek, idősek, betegek, háziállatok),
 • a párologtató edény minőségét, méretét, helyzetét…

Konkrét receptek érdekelnek? A teafaolaj párologtatásáról ide kattintva kapsz ötletet, míg a citromhéj illóolaj párologtatásáról itt olvashatsz bővebben, a fenyő illóolaj esetén pedig ide kattintva tudhatsz meg többet. Ha általában, bővebben érdekel az illóolajok párologtatása, akkor azt javaslom, hogy itt böngéssz tovább.

Az aroma diffúzor használata, előnyei

Az aroma diffúzor (másnéven elektromos párologtató) a gyertyás illóolaj párologtatóhoz képest számtalan előnnyel rendelkezik. Működéséből adódóan, az ultrahangos technológiának és a modern kialakításának köszönhetően lentebb olvashatod, hogy mire jó az aroma diffúzor, miért javaslom a használatát:

 • Biztonságos: a működéséhez nem gyertyára van szükség, nyílt lángra, hanem elektromos áramra, így gyerekek közelében is használható.
 • Nem bocsát ki hőt, ezért nem égeti meg az illóolajat (míg a gyertyás párologtatásnál fennáll ennek a veszélye), így nem lesz égett, akár egészségre ártalmas szag a levegőben. Az aroma diffúzor hatására az illóolaj szerkezetváltozás, minőségi romlás nélkül kerül a levegőbe.
 • Számos diffúzor különböző fényhatásokra is képes (pl. különböző színek váltakozása vagy a fényerő állíthatósága), ami tovább javíthat a közérzeteden.
 • Lakásdekorációs elemmé is válhat: változatos anyagból készülhet (pl. kerámia, üveg, bambusz, fa), különféle forma- és színvilág jellemezheti
 • Egyéb állítható funkciói is lehetnek, pl. hangparancsokra reagál vagy időzítővel rendelkezik.

Az aroma diffúzorok fajtái, működése

Mire jó az aroma diffúzor, a fentieken kívül? Ha kiválasztod a diffúzor neked legmegfelelőbb fajtáját, azzal még könnyebbé válik számodra a használata:

 1. Vizes diffúzor: a benne lévő tartályba egy kevés vizet teszel, majd abba csepegteted illóolajat.
 2. Száraz diffúzor (másnéven illóolaj porlasztó): ehhez nem kell víz, az illóolaj molekulák egy csövön keresztül terjednek szét a levegőben. Erőteljes hatása van, így általában nagy légtérben érdemes használni. Drágább a vizes diffúzornál és nehezebb a karbantartása, tisztítása.
 3. + USB illóolaj párologtató: USB csatlakozóról, pl. a laptopodról, otthon, a munkahelyeden, az autódban is használhatod ezt a kis méretű aroma diffúzort. Víz nélkül, kizárólag illóolaj hozzáadásával működik.

Hogyan válassz aroma diffúzort?

Bármelyik ultrahangos aroma diffúzort is választod, vásárlás előtt alaposan tanulmányozd át a jellemzőket. Figyelj arra, hogy mennyire hangos működés közben, milyen nagy a tartálya, hány óráig tud egy víztartály feltöltéssel párologtatni, mi az ajánlott szobaméret, hol fogod használni (hálószoba, iroda stb.).

Az aroma diffúzor tisztítása – 4 szempont

A legfontosabb, hogy mindig a gyártó utasításai szerint járj el: mindenképpen olvasd el a használati útmutatót és aszerint tisztítsd az aroma diffúzorodat.

Leírom, hogy én hogyan szoktam tisztítani az enyémet. Mi válik be nekem már hosszú évek óta?

 1. Állott vizet nem hagyok benne! Ha napközben működött a diffúzorom, akkor aznap este kiürítem és sima csapvízzel kiöblítem a tartályt. A fedelét leveszem, így reggelre megszárad. (Ha este használod a dffúzort, akkor reggel öblítsd ki.)
 2. A használat gyakoriságától függően – de minimum hetente egyszer – enyhén (!) ecetes vizet öntök bele és pár percig úgy hagyom.
  • Tudom, hogy valakik szerint ilyenkor be kellene kapcsolni a diffúzort, hogy melegítse fel az ecetes vizet, de én ezt nem merem megtenni, mert féltem az alján lévő, ultrahangos chipet, ami a diffúzor “lelke”.
 3. Pár percnyi ecetes-vizes áztatás után, az ujjaimmal finoman megdörzsölöm – szinte csak símítom – a diffúzor oldalát és az alját, hogy lejöjjön az odatapadt, illóolajos réteg. (Ha érzékeny a bőröd az ecetre, akkor vékony, műanyag kesztyűt is használhatsz.)
  • Soha nem használok semmilyen dörzsanyagot, szivacsot, mosogatószert, súrolószert. Az ultrahangos chip érzékeny része a diffúzornak, és ha az sérül, valószínűleg szerezhetsz be egy új diffúzort. Szerintem ezért nem éri meg kísérletezni.
 4. Amikor leáll az aroma diffúzor, utána kiöblítem a diffúzor tartályát tiszta vízzel – és kész is vagyok.

Megjegyzéseim, véleményem az aroma diffúzor tisztításához:

 • A fenti praktikát azért is ajánlom jó szívvel, mert már évek óta működik a diffúzorom, ezzel a tisztítási módszerrel.
 • Ha rendszeresen tisztítod, valószínűleg neked is elég lesz az itt részletezett módszerem és nincs szükség semmilyen vegyszerre, dörzsanyagra.
 • Milyen illóolajokkal használd? Illóolajok diffúzorba:

Egyéb tudnivalók

Nem csak azt érdemes tudnod, hogy mire jó az aroma diffúzor, de azt is, hogy mikor nem javaslom a használatát.

A vizes aroma diffúzor nem használható párásítóként, mert az aroma diffúzor nem magát a vizet, hanem a bele csepegtetett illóolaj molekuláit juttatja a levegőbe, mikrocseppek formájában. Minimális, elenyésző mértékben párásítja ugyan a szoba levegőjét, de ez nem elég, ha a párásítás a célod. A szoba páratartalmának befolyásolására a párásító készülék alkalmas.

Egy másik írásomban már kitértem az illóolaj párologtatás másik lehetőségére, a gyertyás illóolaj párologtatóra (erről itt olvashatsz bővebben).

Illóolajok diffúzorba: mire jó az aroma diffúzor a gyakorlatban?

 • 15 nyugtató illóolaj felhasználása, szorongásra, alvászavarra: itt olvashatsz róluk bővebben.
 • A teafa illóolaj párologtatásáról egy külön írásomban olvashatsz, ide kattintva.
 • A vírusok elleni illóolajok párologtatásáról itt olvashatsz bővebben

❓Hogy tetszett a cikk? Ha van kérdésed, bátran tedd fel lentebb hozzászólásként!

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, bátran küldd neki is! A megosztásokat, “like”-okat is köszönöm.

További írásaimat az illóolajokkal kapcsolatban ide kattintva találod meg.

Ha a gyógynövények érdekelnek, róluk itt olvashatsz bővebben.

Facebook
Pinterest

“Mire jó az aroma diffúzor? – 9 területen is segíthet!” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Helló!
  Előre is bocsi, egyáltalán nem a kötekedés a célom, hanem tényleg érdekel! Azt írod, a vizes aromadiffúzor nem használható párnásítóként, mert az nem a vizet, hanem az illóolaj molekuláit juttatja a levegőbe, vízből csak minimálisat… Most az lenne a (gyagyás, kötekvő, egyéb, de tényleg őszinte) kérdésem: honnan tudja ez a diffúzor, melyik a vízmolekula, és melyik az illóolajé, amit valójában a levegőbe kell neki juttatnia, miután szétszedte ‘mikrocseppekre’? Ez érdekelne, mert a szobámban van komputer, monitor, tévé, DVD-felvevő, beltéri, amik nem díjaznák a túl párás levegőt… Épp ezért nem mertem sose beüzemelni egy efféle cuccot, nehogy ezeknek baja legyen a túlpárásított levegőtől…
  KÖSZÖNÖM előre is a választ!!!

  Válasz
  • Kedves Vallas!

   Szárazon porlasztó diffúzort javasolnék, tehát amihez nem kell víz, csak illóolaj.

   Remélem, tudtam segíteni.
   Üdvözlettel: Tóth Szilvia

   Válasz
 2. Kedves Szilvia!
  Osztályteremben szeretnének diffúzort elhelyezni.
  Kérdésem, hogy mekkora helyiség az, amire elég egy diffúzor?

  Köszönettel:
  Anett

  Válasz
  • Kedves Anett!
   Kb. 20 nm-nél nagyobb helyiségben ultrahangos aroma diffúzort javaslok. A gyártói használati utasításban szerepel, hogy az adott diffúzor milyen szobamérethez ajánlja az adott készüléket. Nagyobb osztályteremnél, nagy belmagasságnál érdemes fontolóra venni több diffúzor egyidejű használatát, a terem több részében elhelyezve.

   Sok sikert, jó kísérletezést a diffúzorok használatához! Ehhez itt, a honlapomon is hasznos ötleteket, recepteket talál, illetve a leveleimet kérve (ezen keresztül: https://sylvian.hu/15-illoolaj-a-pihenteto-alvashoz-ajandek-tudascsomag/ ) heti szinten kap további javaslatokat a természetes megoldásokról.
   Üdvözlettel:
   Tóth Szilvia

   Válasz

Szólj hozzá!

Ide írhatod be, ami érdekel:

Mire keresel megoldást?

INGYENES letölthető útmutató + 8 e-mail:

15 illóolaj a pihentető alvásért

Legnépszerűbb bejegyzések

Segítenek az illóolajok

Itt is megtalálsz:

AJÁNDÉK letölthető útmutató,
15 illóolajról, a pihentető alváshoz

15 illóolaj + 7 alkalmazási mód + 8 e-mail
azonnal letölthető, gyakorlati ötletek álmatlanságra, szorongásra

error: Ez a tartalom védett !!