“Csodabogár” növényke: a medvehagyma
A medvehagyma (Allium ursinum) számomra a tavasz, a megszületés szimbóluma, hiszen már áprilisban javában szedhető levele, virága. Már a medvehagyma szedése előtt fontos tisztáznod, hogy mire figyelj, hogyan szedd, milyen szabályokat tarts be, hogyan használd fel?
A medvehagyma szedése
A medvehagyma begyűjtése egyszerű: tőből lecsípjük a levél vastag szárát. Ha már nem friss a növény hajtása, akkor a levél fő erét húzzuk le, hogy azt ne használjuk fel.
Mire figyelj a medvehagyma szedése, begyűjtése esetén?
- A medvehagyma levél illata csípős jellegű, de ez pont segíthet abban, hogy ne keverjük össze a gyöngyvirág hasonló formájú levelével, vagy az őszi kikericcsel, melyek mérgező növények. A gyöngyvirág bármennyire is illatos, jobb a helye a vázánkban, mind a főételben…
- Tárolás, szárítás: medvehagyma szedés után a leveleket először alaposan mossuk meg, majd ne egymáson tartsuk, hanem teregessük szét egy száraz, hűvös, jól szellőző helyiségben.
- FONTOS: A magyar törvényi szabályozás szerint, magánszemély naponta, saját felhasználására, legfeljebb 2 kg mennyiséget gyűjthet állami, nem védett területen, tekintve, hogy – a kereslethez képest – kevés áll a rendelkezésünkre.
- Természetvédelmi területen a medvehagyma szedése TILOS!
Felhasználási, tartósítási ötletek
A medvehagyma szedése után leveleit mossuk meg, majd rögtön, frissen tehetjük is salátába.
Ha szívesen eltennénk belőle, azt szárítva is megtehetjük. A szárított levél felhasználásakor, adagolásakor tudnunk kell, hogy a medvehagyma levele a száradástól kezdve sokat veszít az aromájából, így a fentebb részletezett módon, gyorsan készítsük elő a szárításra, tárolásra.
Másik tartósítási mód: a megmosott, de már száraz (!) leveleket kis adagokban lefagyasztani – de minimum dupla zacskóban, ha nem akarjuk, hogy az egész mélyhűtő “illatozzon” tőle. Sütéskor / főzéskor (krémlevesekbe, szószokhoz, pogácsába) pedig bármikor felhasználhatjuk. Fontos, hogy eleve kis adagokban legyen lefagyasztva, ne egészben, mert a víztartalma miatt fagyott állapotban lesz, s nehezebb lesz akkor kiadagolni.
Jégkocka tartóba tegyünk vaj és aprított medvehagyma keveréket, majd rakjuk a mélyhűtőbe. Ha ezek után bármikor medvehagymás pirítósra támad kedvünk, elég egy-két kockát előszednünk. De itt se felejtsük a minimum dupla csomagolást, az átható hagyma illata miatt!
Érdekességek a medvehagymáról
A “vértisztító”, vízhajtó, fertőtlenítő hatású medvehagyma áprilisban már virágzik, nevét pedig onnan kapta, hogy egyrészt a fokhagymák nemzetségéhez tartozik, másrészt a medvék számára igazi csemege, amikor előbújnak téli vackukból.
Javaslom, hogy próbáld ki a medvehagyma mézet: egyszerűen mennyei! Nyugi, nem leszel tőle hagymaszagú, ráadásul belsőleg fogyasztva már egy kiskanálnyi is segít a gyomrod megnyugtatásában (saját tapasztalat!).
Te hogyan használod fel a medvehagymát? Van másik tartósítási tipped is? Írd meg lentebb, hozzászólásként!
További vízhajtó gyógynövények
- Próbáld ki a nagy csalán teáját, amiről ide kattintva olvashatsz részletesen.
- A pongyola pitypang, másnéven gyermekláncfű teáról, hatásáról, felhasználásáról pedig itt olvashatsz bővebben.
❓Hogy tetszett a cikk? Ha van kérdésed, bátran tedd fel lentebb hozzászólásként!
Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, bátran küldd neki is! A megosztásokat is köszönöm.
További írásaimat az illóolajokkal kapcsolatban ide kattintva találod meg.
Ha a gyógynövények érdekelnek, róluk itt olvashatsz bővebben.
Felhasznált irodalom: Wikipedia