“Csodabogár” növényke: a medvehagyma

Tehát mi lesz abból, ha a mackót és a fokhagymát összerakjuk? Igen, ez lesz a MEDVEHAGYMA !   

Én csak “csodabogárnak” hívom ezt a kis növényt, s számomra a tavasz, a megszületés szimbóluma, hiszen áprilisban már javában szedhető levele, virága. Ezért is lett ez a legelső bejegyzésem témája.

medvehagyma (Allium ursinum) áprilisban már virágzik, nevét pedig onnan kapta, hogy egyrészt a fokhagymák nemzetségéhez tartozik, másrészt a medvék számára igazi csemege, mikor előbújnak téli vackukból. Meg is értem őket, “vértisztító”, fertőtlenítő hatása miatt…

A medvehagyma szedése

Begyűjtése nagyon egyszerű: tőből lecsípjük a levél vastag szárát. Ha már nem friss a növény hajtása, akkor a levél fő erét húzzuk le, hogy azt ne használjuk fel.

A medvehagyma levél illata csípős jellegű, de ez pont segíthet abban, hogy ne keverjük össze pl. a gyöngyvirág hasonló formájú levelével, ugyanis ez utóbbi belsőleg mérgező. Így a gyöngyvirág bármennyire is illatos, jobb a helye a vázánkban, mind a főételben…

Felhasználási, tartósítási ötletek

A medvehagyma szedése után leveleit mossuk meg, majd rögtön, frissen tehetjük is salátába.

Ha szívesen eltennénk belőle, azt szárítva is megtehetjük. A szárított levél felhasználásakor, adagolásakor tudnunk kell, hogy a medvehagyma levele a száradástól kezdve sokat veszít az aromájából. Szedés után a leveleket először alaposan mossuk meg, majd ne egymáson tartsuk, hanem teregessük szét egy száraz, hűvös, jól szellőző helyiségben.

Másik tartósítási mód: a megmosott, de már száraz (!) leveleket kis adagokban lefagyasztani – de minimum dupla zacskóban, ha nem akarjuk, hogy az egész mélyhűtő “illatozzon” tőle. Sütéskor / főzéskor (pl. krémlevesekbe, szószokhoz, pogácsába) pedig bármikor felhasználhatjuk. Fontos, hogy eleve kis adagokban legyen lefagyasztva, ne egészben, mert a víztartalma miatt fagyott állapotban lesz, s nehezebb lesz akkor kiadagolni.

Jégkocka tartóba tegyünk vaj és aprított medvehagyma keveréket, majd rakjuk a mélyhűtőbe. Ha ezek után bármikor medvehagymás pirítósra támad kedvünk, elég egy-két kockát előszednünk. De itt se felejtsük a minimum dupla csomagolást, az átható hagyma illata miatt!

Extra tipp

Próbáld ki a medvehagyma mézet: egyszerűen mennyei! Nyugi, nem leszel tőle hagymaszagú, ráadásul belsőleg fogyasztva már egy kiskanálnyi is segít a gyomrod megnyugtatásában (saját tapasztalat!).

Neked miben segít(ett) a medvehagyma? Van másik tartósítási tipped is?

❓Hogy tetszett a cikk? Ha van kérdésed, bátran tedd fel lentebb hozzászólásként!

Ha gyógynövényes ismereteidet tovább szeretnéd bővíteni, javaslom, hogy iratkozz fel a hírlevelemre ide kattintva. Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, küldd el neki is! A megosztásokat, “like”-okat is köszönöm.

További írásaimat az illóolajokkal kapcsolatban ide kattintva találod meg.

Ha a gyógynövények érdekelnek, róluk itt olvashatsz bővebben.

error: Content is protected !!

Ez a weboldal sütiket ("cookie"-kat) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A honlap használatával ezt és az adatkezelési szabályzatot elfogadod. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás