Az aromaterápia és a párologtatás jelentősége

Aromaterápia és a párologtatás jelentősége

Az aromaterápia szerepe a párologtatásban

Az illatok akkor is hatnak rád, ha nem tudatosan szagolod őket (amelyről itt írok bővebben). Így az illóolajok terápiás, holisztikus megközelítésével foglalkozó tudományága, az aromaterápia és a párologtatás befolyással lehet a pszichés-hangulati és testi állapotodra egyaránt. Mikor lehetnek hatékonyak a párologtatott illóolajok és miért?

Az illóolajok hatása a párologtatóban

Élethelyzetek, ahol párologtatva segíthetnek

  • A nyugtalanság és szorongás csökkentése, ellazulás, lelki harmónia
  • Munkahelyi stressz és az ezzel kapcsolatos tünetek enyhítése
  • Fájdalomcsillapítás, mind testi, mind pszichés értelemben
  • Alvási zavarok, pl. álmatlanság esetén
  • A figyelem, a koncentráció és a teljesítmény növelése
  • Az emlékezet javítása
  • Hangulat- és közérzet javítás, jókedv és optimizmus, vágyfokozás
  • A saját magunkról alkotott kép, önbizalmunk, “énképünk” javítása, pl. a nőiesség teljesebb megélése a PMS vagy menopauza idején, szülési folyamat segítése, a magunkba vetett hit támogatása
  • Légúti panaszok, nátha, orrdugulás kezelésére
  • Étvágynövelésre (pl. idős betegeknél)

Hogyan hatnak az illóolajok a szaglásra?

Az előzőleg felsorolt életterületeken az aromaterápia és a párologtatás szerepe kiemelt, aminek több oka is van. Az illóolajok egyrészt zsíroldékony anyagok, amelyek emiatt könnyebben felszívódnak az emberi nyálkahártyán, így pl. a szaglónyárkahártyán keresztül is. (Az erős náthában szenvedők, de akár a dohányosok szaglónyárkahártyája is sokszor vastagabb, mint a nem dohányosoké, ami befolyással lehet az illatok érzékelésére is.)

A szaglás jelentősége a 30-as éveinkre éri el a maximumát, majd utána fokozatosan csökken: időseknél ez akár 30%-os szaglásromlást eredményezhet. A szaglásukra az első hetekben különösen érzékeny csecsemők közelében az illatokkal ezért óvatosan bánni, belőlük csak nagyon keveset használni. Az idős korosztály pedig a szobában érezhet bizonyos szagokat túl enyhén, amikor az valójában nagyon is erősen terjeng a levegőben.

Szaglórendszerünk működése révén (amelyről itt írok bővebben), az illatok üzenetei eljuthatnak hozzád anélkül, hogy értelmed az illattal kapcsolatos, első benyomásaidat befolyásolni tudná. Érzelmi központunk, a limbikus rendszer működésén keresztül láthatod, hogy az illóolajok befolyásolni tudják a testet: pl. jó hangulatot teremtenek, így hozzájárulhatnak a gyógyulási folyamatokhoz. Hormontermelésedre, hangulatodra, érzelmeidre is hatással vannak, ezért különösen fontos, hogy minőségi, természetes és tiszta illóolajokkal párologtass.

Akár a bőrön használod masszázsolajhoz keverve, akár párologtatóba teszed, mindkét esetben a szaglásunk lesz az első, ami működésbe lép. Ha egy illatot, pl. a rózsáét kellemesnek érzel, az bekerül a limbikus rendszerünk memóriájába, így ha egy rózsát legközelebb megszimatolsz, emlékezni fogsz erre a pozitív érzésre. Ha egy szobában kb. 10 percig érzed ugyanazt az illatot, hozzászokhatsz, ami azt jelenti, hogy bár nem érzed tudatosan, de attól még a levegőben maradhat és hatással lehet rád.

A fentiekből következik, hogy az aromaterápia és a párologtatás jelentőségét a szaglás működésének megismerésén keresztül jobban meg lehet érteni.

További párologtatási ötletek

Ha szívesen olvasnál még koncentrációt, agyműködést serkentő illóolajokról, akkor ide kattintva még több párologtatási ötletet olvashatsz.

❓Hogy tetszett a cikk? Ha van kérdésed, bátran tedd fel lentebb hozzászólásként!

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, bátran küldd neki is! A megosztásokat, “like”-okat is köszönöm.

További írásaimat az illóolajokkal kapcsolatban ide kattintva találod meg.

Ha a gyógynövények érdekelnek, róluk itt olvashatsz bővebben.

Facebook
Pinterest

Szólj hozzá!

error: Ez a tartalom védett !!

AJÁNDÉK letölthető útmutató,
15 illóolajról, a pihentető
alváshoz

15 illóolaj +7 alkalmazási mód + 8 e-mail
azonnal letölthető, gyakorlati ötletek álmatlanságra, szorongásra